≡ Menu

Различните методи за лечение на рак на гърдата

Рака на гърдата е заболяване, при което злокачествени клетки се размножават в гръдната тъкан. Жените са по-често застрашени от развитие на рак на гърдата. Млечната жлеза се състои от дялове и проводи. Всяка млечна жлеза се състои от 15-20 сегмента, наречени лобове, което от своя страна са съставени от по-малки сегменти, наречени лобули. Лобулите са съставени от струпвания на клетки, които произвеждат мляко.

Структурата на гърдата се състои от млечни жлези, кръвоносни съдове и лимфни възли. Течността, която се транспортира, чрез лимфните възли е безцветна и се нарича лимфа. Лимфните възли са малки структури, които са разпръснати по цялото тяло. Тяхната роля е да филтрират определени вещества в лимфата и помагат на тялото да се бори с инфекциите и някои заболявания. Определена група от лимфни възли се намира в близост до гърдите /под мишниците, над ключицата и гръдния кош/.

Съществуват четири основни вида лечение на рак на гърдата като: хирургичен метод, химиотерапия, лъчева терапия и хормонална терапия.

Хирургичния метод включва лумпектомия, частична мастектомия и радикална мастектомия. Лумпектомията е операция, която премахва тумора с малка част от нормалната тъкан. Частичната мастектомия е операция, която премахва част от гърдите. Радикалната мастектомия е метод, при който се отстранява целия тумор заедно с млечната жлеза, мускулите на гръдната стена под гърдата и всички аксиларни лимфни възли.

Химиотератията е метод, при който се използват лекарства за спиране развитието на раковите клетки. Обикновено това става чрез инжектиране на медикамента в кръвта. Когато химиотерапията е насочена конкретно към даден орган се нарича регионална химиотерапия. Начина и вида на приложение на този метод зависи от стадия на заболяването.

Хормоналната терапия е метод при който се премахват хормони или се блокира тяхното действие, за да се спре развитието на раковите клетки.

Лъчевата терапия е една възможност за лечение на рак, при която се използва висока интензивност на рентгенови лъчи за унищожаване на раковите клетки.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!