≡ Menu

Рекламата преди новата ера

Най-старите примери за реклама в историята на човечеството, са оцелели благодарение на изригването на вулкана Везувий. Почти две хиляди години назад, през 79 г. пр. Хр., пепелта от вулкана е покрила двата древни римски града – Помпей и Херкулан. Дебелият слой от пепел, в продължение на векове е запазил тези градове. И сега, след археологически разкопки, може много добре да си представим как е изглеждал този град преди бедствието. Установено е, че стените на къщите в Помпей и Херкулан са били покрити с множество надписи. Някои от тях изглеждат като модерните графити – от безсмислени и банални фрази на любовни писания и стихотворения до изповеди и ругатни. Откроява се надписа – вик от сърцето: “Изненадан съм, че не се срина, таз стена, на която са изписани толкова глупави неща”. Много голяма част от надписите имат чисто рекламен характер. Така, например, информация за предстоящи гладиаторски състезания и театрални представления, както и специфичен гладиаторски PR. Те също така оповестяват за конкретни търговци, за това къде са техните магазини и какво продават. Набиват се на очи и поканите от дами с леко поведение, които се отличават от днешните единствено по това, че липсва телефонен номер.

Древната римска реклама е толкова сходна с модерната в своя стил и методи на влияние, че ни спохожда мисълта за приемственост на традицията. Голяма част от европейската култура взима начало от римските модели и образци, така че е напълно възможно, твърдят експертите, и днешната реклама да е пра-внучка на древно-римската.

Със сигурност стените на самия Рим – Вечния град, които е съществувал осем века преди гибелта на Помпей, също да са били не по-малко изпъстрени с графити и реклама. И най-древните примери за реклами да са много по-стари от надписите в Помпей.

Съществуват отделни доклади за подобни старо-гръцки реклами, които са по-древни от римските. Например, победителите на древните олимпийски игри се радвали на активен PR в свещената Олимпия, както и в дома на героите. На олимпийските победители поставяли статуи, в подножието на които изписвали подробна информация за тях и спортни те подвизи.От надписите върху оцелелите постаменти, можем да научим, например, че някой си Милон от Кротон е победител в четири поредни олимпийски игри, при победата си в четвъртата, убил бик с юмруците си, пренесъл го на раменете си през стадиона, а след това на празника го изял целия. Тъй като е трудно да се повярва на тази история, ще заключим че и тогава се е използвало, характерното за рекламата преувеличение. И днес в Атина е известна скалата, където са оставяли съобщения за мястото и цените на услугите, на древногръцките хетери – жени по статут, подобни на японските гейши. Според легендата, именно по такава обява цар Александър Македонски е открил своята Таис Атинска – най-известната от своите любимки.В Месопотамия, което означава, Асирия, Вавилон, Персия, на скалите са изчуквали, в продължение на векове, други надписи. Те съобщавали за големите победи на царете, а това също може да се разглежда като начин за самореклама и връзки с обществеността.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!