≡ Menu

Риболов на сом

Месеците май и юни са свързани с най- високата активност на сома, същото се отнася и за септември и октомври, особено ако през деня времето е сравнително топло. В тези периоди той се движи много, като предпочита крайбрежната зона на водоема, където първо водата е по- топла и второ основните му жертви се намират именно там. Неравен дънен релеф и наличие на участъци със сравнително малка дълбочина, разположени дори доста навътре също са добра предпоставка за риболов, естествено с помощта на лодка.

Леки съвсем не означава с малък размер. Изработени от сравнително тънка ламарина и с голяма повърхност клатушки извършват бавни мощни тласъци при неравномерно придърпване дори в плитка вода и близо до бодната повърхност Майстори на този тип са руснаците и унгарците, които са наложили много особени модели блесни за риболов на сом.

Потъващи воблери

Една наистина много ефективна примамка за риболов на сом представлява големият потъващ воблер. Тя може да издържа и колосални натоварвания, защото при закачането на едър екземпляр борбата наистина е много упорита и оспорвана. Единствено големи и изработени от дебела стоманена тел куки и халки са в състояния да дадат достойна съпротива в противен случай всичко свършва много бързо. С дължина поне 20 сантиметра и активна игра дори при бавно придърпване може да се провокира вниманието на хищника дори от голямо разстояние. Бавният такт на двигателя и внимателното опипване на най-актуалните места за сома в момента почти винаги е гаранция, че него ако го има и кълве, ще се сблъскаме с поне един екземпляр. Въпреки слабото си зрение сладководният гигант все пак има някои претенции към цветовете. Бялото, в комбинация с червеното винаги е било класика, както и имитацията на костур, уклей или някоя от основните му във водоема жертви. На много места вървят и по нестандартни имитации, като тази на скумрия, въпреки че прекият допир на двете риби е изключен, както и взаимно- то съчетание на яркооранжево, яркожълто и черно. Последните показват своята ефективност особено в мътна вода, където се открояват над всичко и са лесни мишени.

Плаващи вобаери

В моментите, когато успешно се лови сом на леки клатушки, а именно в началото на лятото и края на есента плаващ воблер с голям размер е чудесна алтернатива. В много от случаите той се оказва най-резултатната стръв за момента. Движен в плитчините и близо до бодната повърхност създава доста мощни вибрации с които може би не може да съперничи всяка друга стръв. Тласъците са толкова осезаеми, че огъват на пориви върха на дори твърда пръчка. Хищникът в никакъв случай не може да остане апатичен към подобно изкушение и често го открива и атакува. Устията на големи реки са най- предполагаемото решение за риболов на сом с плаващ воблер, както и широки, но сравнително плитки участъци на водоема. Не трябва да се забравя, че все пак той е типично дънен обитател.

Колкото е по-дълга и широка лопатката на воблера, толкова движението му е свързано с мощни тласъци. Модел не може да се нарече, че е типичен модел за целта, но все пак върши чудесна работа. Както от лодка, така и от брега търсенето на сома с плаващ воблер е много добра предпоставка за успешен излет стига разбира се да знаем точно какво правим.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!