≡ Menu

Ски почивка в България

Почивката в ски курортите на България е уникална в много отношения. На първо място трябва да подчертаем, че българските зимни курорти предлагат най-доброто съотношение между качество и цена в цяла Европа. Наскоро проучване на авторитетен британски вестник показа, че например почивка в ски курорта Банско излиза най-евтина в сравнение с около 300 различни зимни курорта, разположени както в страни от Европейски съюз, така и в други държави.

Основните български зимни курорти са разположени в югозападната част на България – това са курортите Боровец, Пампорово и Банско. Ски сезонът в българските зимни курорти започва около началото – средата на месец декември и приключва около началото – средата на април – напълно достатъчно време, за да се насладите на отлично поддържаните писти и на вкусната национална кухня. Освен на обилния сняг и ниските цени, туристите, избрали български курорт за своята зимна почивка, ще се радват също и на красивата природа и приятелски настроените българи – това е комбинация, която трудно може да се открие не само в Европа, но и в света. Всички, които биха желали да се насладят на красотата и високата класа на алпийските курорти, но не могат да си позволят това по чисто финансови причини, ще открият всичко необходимо за отлично прекарване на зимната отпуска в някои от българските зимни курорти. Българските хотели в ски курортите не отстъпват по лукс и качество на предлаганите услуги на хотелите в който и да е курорт примерно в Италия или Франция. Хотелите в България обаче значително отстъпват на хотелите в останалите европейски курорти в категорията “цени”.

Най-стария и най-големия български ски курорт е Боровец, сгушен под най-високия връх не само в България, но и на Балканите – Мусала. Пистите му имат обща дължина около 40 километра. Банско пък е абсолютния първенец по ниски цени, предлага около 60 километра писти. Пампорово се намира под връх Снежанка и предлага около 30 километра писти.

Пистите във всички зимни български курорти са достъпни с помощта на многобройни ски-влекове и кабинкови лифтове – 4 и 6-местни. Всички ски курортите на България предлагат ски училища, където начинаещите скиори да усвоят необходимите умения за безопасно и приятно ски каране. Всички курорти имат писти освен за ски спускане, също и за ски бягане и сноуборд. Пистите в българските ски курорти са разнообразни – от така наречените зелени и сини писти (най-лесните писти) до черни писти (най-трудните писти), така че тук има условия както за абсолютно начинаещи скиори, така и за професионалисти от ранга на Алберто Томба, който често посещава Банско. Във всички наши зимни курорти ще ви предложат професионално скиорско оборудване под наем, ако не си носите такова. Във всеки от курортите функционират ски-сервизи, където всеки проблем със ските или оборудването ще бъде бързо решен. Във всеки зимен курорт функционира детска градина за улеснение на младите семейства с малки деца. Освен това не бива да се притеснявате ако зимата се случи прекалено мека и топла – всичките ни курорти разполагат със снежни оръдия за производство на изкуствен сняг и машини за обработка на снега, така че пистите да бъдат годни за ползване дори при липса на снеговалежи.

Накратко – никъде другаде в Европа няма да получите за парите си толкова много, колкото ще получите в зимните курорти на България. Затова зимната почивка в някои от българските ски курорти е логичния избор за всеки, който желае да се наслади пълноценно на всичко, което предлага един стандартен ски курорт, без да се налага да чупи касичката със спестяванията си за спешни случаи.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!