≡ Menu

Скраптта около нас

Най-вероятно когато се разхождате забелязвате стари непотребни, ръждясали автомобили около вас. Доста неприятна гледка. Причината за това е че в България за старите коли се плащат по-ниски данъци а за новите автомобили по високи.

Законодателството трябва да се промени така, че за автомобили над 30 години и повече да се плаща висок данък. Някой ще каже че това не трябва да става в нашето икономическо състояние, защото ще пострадат най-бедните и стария дядо със стария москвич или старата ладичка ще се наложи да махне колата си. Реално бройката на такива стари автомобили, които са в движение и се карат е много малка сравнена с бройката на всички зарязани стари автомобили да гният по паркинги и гаражи. Друг недостатък на такива стари автомобили е че дори да са в движение те най-вероятно не са изправни технически и застрашават живота на другите участници в движението.

По този начин чрез регламентиране на правила за старите автомобили ще се подобри заобикалящата ни градска среда. В другите развити държави за коли над пет години данъка значително нараства. Реално ние не можем да си позволим такова нещо, но можем да започнем от някъде (30 години е добра граница, като начало).

Ако се замислим ще видим и други боклуци които могат да бъдат рециклирани стари железа, конструкции и други. Трябва да се замислим повече за това как да направим нашия град по приятен и приветлив за другите хора, които идват да го видят а и за самите нас. Проблема идва от там, че човек свиква с нещата около него, понеже израства с тях. Един ден ако се намираме в по-добро икономическо положение, ще можем да разгледаме другите страни и градове и да сравним нещата.

Когато се разходим из техните улици и паркове. Посетим техните квартали и видим какъв подреден живот имат, ще осъзнаем много неща. Но докато не видим нещо различно от сивото ни ежедневие, ще се спъваме в боклука и няма да ни прави впечатление.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!