≡ Menu

Съвети как да поставите тапети сами в своя дом

Как да поставите тапети

Ако не сте много запознати с тапетите, когато избирате, обърнете внимание на типа хартия, от който са направени. Основната разлика е, че някои видове са предварително подготвени със сухо лепило, вградено в задната повърхност, което се активира с вода. А другият тип изискват да се нанася лепило непосредствено преди поставянето им. Въз основа на това кой вид тапети ще лепите, инструкциите за монтаж може да се различават, но общата техника е една и съща. Ето какво съветват да направите консултантите от магазин за тапети:

Подгответе стената

Преди да започнете да инсталирате тапета си, подгответе повърхността и изчистете работната зона. Уверете се, че електрическите контакти са изключени и отстранете стенните тела. За най-добри резултати почистете и подгответе правилно цялата стена. Старите стенни покрития и остатъците от лепило трябва да бъдат премахнати.

След това подгответе повърхността с универсален грунд за тапети. Грундирането на стената е важна стъпка при поставянето на тапети без вградено лепило, тъй като позволява по-лесното им сваляне.

 

тапети лерос Измерете и изрежете

Когато сте готови да започнете, измерете дължината на стената, като добавите още няколко см аванс и изрежете тапета си.

Ако окачвате тапети без лепило на гърба

Можете да нанесете лепилото или на стената или на хартията. Ако го полагате на стената, нанесете го равномерно върху нея, като покривате място само за една лента тапет. Ако го слагате на хартията, нанесете равномерен слой върху гърба на тапета, като започнете от центъра към краищата.

Ако окачвате предварително подготвени с лепило тапети 

Разстелете изрязаната лента тапет със страната за лепене нагоре. След това я намокрете с топла вода, за да активирате лепилото. Можете да използвате пулверизатор, като пръскате с фина струя повърхността. Старайте се да намокрите добре цялата задна част на тапета, като обърнете внимание на краищата. Оставете настрана за 3 минути, позволявайки на лепилото да се активира и хартията да се отпусне.

Залепете първата лента тапет

След като сте оставили навлажнената лента за три минути, занесете я до стената, разгънете я и я залепете. Оставете я леко да припокрива тавана и пода. Използвайки четка за изглаждане, широк нож или пластмасова шпатула, отстранете всички въздушни мехурчета и се уверете, че всички тапети са направили добър контакт със стената, без да се изкривят или разтегнат.

Поставяне на втората лента

По същия начин залепете втората лента тапет плътно до ръба на първата и я изгладете. Не забравяйте да почистите тавана и пода, за да премахнете остатъците от лепило.

Продължете по същия начин и с останалите тапети из стаята. Геометричните фигури и други шарки трябва да бъдат напаснати. След като всички тапети са залепени, изрежете излишната хартия, и се насладете на красивата си стая!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!