≡ Menu

Трюфелите – храна, достойна за крале

Безспорно, когато се заговори за изискана и скъпа храна не можем да не споменем трюфелите. Тези трудно откриваеми гъби, които растат под земята винаги са били символ на висока класа, изтънчен вкус и богатство. Красноречив пример е белият трюфел, който е най-скъп сред всички останали и напълно заслужено носи титлата царят на трюфелите. Става въпрос за Tuber Magnatum Pico – рядък бял трюфел от Италия, който се търгува за 100 хиляди евро, само за един единствен брой, с приблизително тегло около килограм.

Без съмнение, ако имате информация за мястото, където може да се открие подобен ценен трюфел, това би било вашата най-голяма тайна и надежда за забогатяване. За съжаление добиването на подобен екземпляр не е никак лесна задача, ето защо за скъпите и редки гъби се носят какви ли не легенди.

За терени, в които е възможно да растат подобни гъби можете да прочетете какви ли не небивалици в мрежата. Всеки от нас иска да стане герой за един ден, или по-точно да направи удар и да забогатее като на шега от продажбата на един единствен ароматен бял трюфел. Толкова ценни и редки, трюфелите са изключително ценени от кулинари и чревоугодници. Само един малък бял трюфел може да ароматизира стаята по невероятен начин.

Деликатесът е не само вкусен, скъп и обгърнат от обожание и интерес, но и възможност за осъществяване на благотворителни инициативи. Често редки трюфели са били обявявани на търг и са се продавали на невероятно високи суми, като събраните средства са били използвани за благородни каузи.

Черните трюфели също са смятани за скъпи и редки, особено в зависимост от сезона в който растат. В нашата страна можете да намерите скъпи екземпляри в дъбовите гори на Стара планина, Странджа, Сакар и Източните Родопи. Най-скъпият вид се нарича Тубер Меланоспорум, който расте в Италия през есента.

В нашите гори се намира черния трюфел Тубер унцинатум, който достига до 400 грама, има прекрасни вкусови качества и при правилно съхранение може да се запази свеж до 20 дни. Времето, в което имате шанс да намерите скъпия черен трюфел е от септември до март.

Друг трюфел, който заслужава нашето внимание е т. нар. Тубер брумале. Среща се в нашия климатичен пояс и можете да го откриете в смесените гори на Стара планина, и Родопите. Отличава се с почти кръгла форма и достига сравнително малка големина.

Уханието, с което ще ви впечатли Тубер брумале, много наподобява аромат на ядки. Може да се съхранява пресен на + 4 градуса и ако му осигурите добра вентилация, ще остане в отлично състояние до 20 дни. Както вече споменахме, трюфелите растат под почвата и именно поради този факт се откриват толкова трудно.

Благодарение на специално обучени кучета от различни породи, можете да откривате трюфели и да превърнете това занимание в истински печелившо приключение, както за вас самите, така и за вашия домашен любимец. За обучението на кучетата се продава специална паста от трюфели, която струва между 60 и 120 лева. С нея можете да ароматизирате гранулите на вашето куче, като по този начин се цели то да се запознае добре с аромата на трюфел и това да му помага да открива лесно и бързо „черните диаманти“, скрити под почвата.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!