≡ Menu

Уникалността на карстовия извор Клептуза

Има места създадени от майката природа, които впечатляват, покоряват и пленяват с обаятелността, мистерията около появата си и карат посетителите си да се прекланят пред творенията на Вселената.

Едно от местата, които не бива да пропускате да посетите, ако сте решили да отседнете във Велинград, минавате случайно от там или просто обичате да посещавате града и околията поради чистотата на природата и красотата на всичко там, то това в карстовия извор Клептуза. Извора, както и множеството природни забележителности са сред основните причини за изграждането на модерни хотели във Велинград и превръщането му в модерен комплекс.

Клептузата е разположен в квартал Чепино и се смята за един от символите на Велинград и се смята за една от трите термални зони.

Още в далечната 1966 г. от миналия век, той е обявен за природна забележителност. Той и до днес се смята за тайнствена, романтична местност, извор, които омайва посетителите си с многообразието, което предлага. В Клептуза водите са каптирани и изведени на земната повърхност. Той е най-големия карстов извор в цялата страна, а от него извират до 1200 литра студена вода. Температурата на водата варира около 8 градуса по Целзий. От самия извор бликат над 570 литра водна струя във всяка една секунда. Количествата вода добивани от извор Клептуза се употребяват за питейни нужди, а останалата част оформя две много красиви езера.

Извора Клептуза притежава едноименен парк именно сред обаянието на тези две езера. Те се вливат в Чепинската река, а от там в река Марица и в Бало море. Около езерата на Клептуза има страхотно оформена зона за забавления на туристите, почивка и възможност за пълен релакс. На юг от извора се простират вечно зелени гори от борове, които създават естествена жива природа. Прохладата и свежестта на въздуха, особено през лятото са неповторими и привличат множество туристи от различни краища. В района е развита идеална туристическа инфраструктура, което предполага голямата посещаемост на града и региона. Паркът е изграден, чрез собствени средства от бивша селска община в село Чепино – Баня, а за първо езеро се смята създаденото през 1933 г.

С две думи минава ли пътя ви през Велинград, то не изпускайте възможността да се отбиете и до извора и да се потопите в прелестната обстановка и омайната магия витаеща там.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!