≡ Menu

Хиалуронова киселина и ролята й за подмладяването на кожата

Хиалуронова киселина е една от най-основните и важни съставки на човешкото тяло. Като цяло именно тази киселина е главния виновник кожата ни на младини да е хидратирана и добре изглеждаща. С възрастта, обаче тя все повече изчезва от кожния състав и това видимо си личи под формата на образували се бръчки и кожни провисвания. Основно колагена и хиалуроновата киселина са съставките придаващи свеж и младежки вид на лицето и кожата, като цяло. Затова и са толкова масово използвани в козметичните естетични процедури, като лифтинг, оформяне на лицевия контур, запълване на бръчки и прочие.

Хиалуронова киселина – какво представлява и как ни подмладява?

По своята структура хиалуроновата киселина е полизахарид от групата на мукополизахаридите. Може да я срещнем на много места в човешкото тяло, но в кожата тя е над 50% от цялостното си съдържание в организма. Среща се още в стъкловидното тяло на окото, в тъканите на хрущялите и така спомага за доброто им овлажняване. Всъщност кожните клетки фибробласти я синтезират по естествен начин, както и колагена. Докато сме млади този процес е активен и кожата ни е овлажнена и еластична. С възрастта, обаче производството намалява драстично, благодарение на ниските нива на усвояване и излагането на слънчевите лъчи. За усвояването на хиалуроновата киселина в тялото важна роля играе витамин В2.

Основната роля на хиалуронова киселина е да изглади кожата, да я направи по-еластична, по-овлажнена и така вида й да е по-свеж и младежки. Как прави това ли? Ами, като съединение тази киселина има уникалното свойство да привлича към себе си молекулите на водата. Така тя свързва водни молекули в количества до 4000 пъти по-големи от собственото й тегло. Именно тази й уникална функция е главния виновник, така активно да се използва сред дермалните филъри за естетични процедури. За производството на тези филъри за устни, скули или оформяне на лицевия контур има два основни подхода. Единият е те да бъдат извлечени от животински продукти. Това най-често става от хрущяли на животни, като птици или пък от очите на говеда. Тъй, като този вариант рискува да се появят алергии у пациента, то по-добрата опция е да се синтезира изкуствено, чрез ферментация и омрежване.

За, какво може да се използва един филър на база хиалуронова киселина?

Най-доброто при дермалните филъри от този тип е, че те са напълно естествени и добре се усвояват от тъканите под кожата. Нямат алергични реакции, а резултата от естетичната интервенция е видим моментално. Според нуждите и желанията на пациента филърите с хиалуронова киселина могат да се използват за подмладяване и хидратиране. С тях може да се прави корекция на контура на лицето, да се придава обем в определени области, да се заличават белези и да се попълват дълбоки бръчки. Трайността им никак не е малка и зависи основно от реакцията на пациента спрямо тях – могат да траят в рамките на минимум три месеца до шест и дори година или две. Гамата дермални филъри на марката Perfectha са много надеждни, защото освен че подмладяват кожата, потискат разграждането на хиалуронова киселина в нея и така са много по-дълготрайни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!