≡ Menu

Абсурдните изисквания към кабинния екипаж

Неотдавна Turkish Airlines си навлече гнева както на стюардесите, така и на защитниците на антидискриминационните прояви, след като се опита да прокара екстравагантни идеи и ограничения на кабинния екипаж. Турската авиокомпания пробва да забрани на стюардесите да ползват червила в ярки и наситени тонове с обяснението, че не подхождат на пастелните цветове на фирмените униформи. Като неприемливи са обявени татуировките, прическите с високо вдигната коса, както и перуките. Тези идеи бяха отхвърлени и дори имаше заплахи за стачка, но поставиха в полезрението на обществения интерес абсурдните изисквания към кабинния екипаж.

Какви са нормативните изисквания, които трябва да покрие една кандидатка за стюардеса?

На първо място това е възрастта – задължително над 18 години, отлично физическо и психическо здраве, което се проверява с медицински тестове, ръст – не по-нисък от 157 см. (в някои авиокомпании и повече) и тегло, съответстващо на ръста. Особено важни, предвид пътниците от различни националности, са езиковите компетенции и свободното владеене на чужди езици.

В длъжностната характеристика на стюардесите влизат доста задължения – те се грижат за удобствата и комфорта на пътниците по време на полет, като в доста ситуации им се налага да се справят със страховете им от летене, с капризни искания, извънредни случаи и т.н. При нискотарифните авиокомпании те участват в почистването на самолета и подготовката му за полет. Работата им е почти изцяло на крак, затова доброто физическо здраве е важно.

Добре платени ли са стюардесите?

Предвид тежестта на професията очакванията са тя да е подплатена с адекватно финансово изражение. Така ли е наистина? Недоволни служители на британската нискобюджетна авиокомпания Ryanair нарушиха конфиденциалността на трудовите си договори и изнесоха пред пресата потресаващи факти за трудова експлоатация на персонала. Същата авиокомпания пропагандира през 2012 г. идеята стюардесите да отслабнат, за да се пестят разходи за гориво, а пасажерите с тегло над допустимите норми да заплащат „такса тлъстини”. Идеята не е нова – през 2010 г. Turkish Airlines спират за известен период от работа 28 служители (13 стюардеси), докато не разрешат проблемите си с килограмите.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!