≡ Menu

Анорексията е реална – тийнейджъри не сте застраховани срещу нея

Медиите може би съзнателно, може би не налагат стереотипи какво представлява красотата. Малко са жените, наистина малко, които не смятат, че изглеждат пълни и задължително трябва да смъкнат поне килце.

Най-използваната търсачка в света след Google, YouTube изобилства от любителски видеа на тинейджърки и жени, които в стремеж към „съвършенството” се сблъскват с някои от последиците на анорексията. Някои от многобройните, които си заслужава да бъдат изгледани са „Anorexia Nervosa almost killed me”, „My Life With Anorexia”, „My anorexia story”. Потърси ги в YouTube – това са реални хора, даващи реален пример какво се е случило с тях представяйки грозната истина за анорексията.

В голям процент от случаите започнатата диета се превръща ненадейно в анорексия. Анорексията обаче не е секси! Няма никаква красота в скелет облечен в кожа. Ужасно е! Ужасен е и фактът, че се увеличават случаите на тийнейджъри заболели от анорексия. При някои началото й стартира още от 13 годишна възраст. В период от живота на човек когато той расте и се нуждае от калории, анорексията може да донесе последици за години напред и редица заболявания, а понякога дори и смърт.

Хората спазващи диета състояща се от броене на калории, непрекъснати сметки колко калории са погълнали и колко са изразходели трябва да бъдат внимателни диетата да не премине в анорексия. Най-застрашени са дамите, т.к. в сравнение с мъжете полагат по-големи усилия за поддържане на външния си вид и са по-предразположени към експерименти свързани с ограничаване на количеството приемана храна.

Дори в началото диетата да се комбинира с тренировка, има хиляди случаи при които недостатъчния прием на калории води до намаляване на времето за тренировка, докато тренировката изчезне окончателно от програмата за деня. Прекратяването й води до стремеж към намаляване на приеманите калории, а недостатъчния им прием води до редица заболявания и увреждания на органи.

Голяма част от последиците за болните от анорексия са идентични с последиците, които изпитват страдащите от недохранване. За разлика от тези, които нямат какво да сложат в устата си, болните от анорексия виждат себе си през изкривена призма – колкото и да отслабват, колкото по-кльощави и изнемощели да стават от ден на ден, болните от анорексия продължават да виждат и усещат себе си с наднормено тегло, винаги искащи да отслабнат още и още.

Болните от анорексия задължително трябва да бъдат силни и успоредно със заболяванията, от които може би се лекуват, трябва да бъдат лекувани и от психолог, т.к. анорексията е вид психично заболяване. И не се залъгвай – на анорексия не са податливи единствено хората с наднормено тегло, а и всеки постоянно желаещ да смъкне килце от тук или от там. Както се казва „никоя крайност не води до добро, важна е златната среда”.

Ако знаеш, че боледуваш от анорексия, имай силата и волята да я победиш. Щом други са успели, то несъмнено можеш и ти. Никой не е сам!

Научете повече за анорексията

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!