≡ Menu

Белградското летище достига рекордни равнища две поредни години

През 2010 г. летището на сръбската столица Белград – Никола Тесла, регистрира висок растеж, частично поради отмяната на визовите изисквания към сръбските граждани за пътуване в Шенген, което означава до повечето от европейските страни.

Изглежда обаче този изключителен ръст от 13% не е бил достатъчен. През 2011 г. сме свидетели на поредния ръст, като този път броят на пътниците преминали през летището се увеличава с допълнителни 16%. Това означава две поредни години успешен и продължаващ растеж за белградското летище.

Ръстът е предимно генериран от нискотарифната компания WizzAir, която установи своя база на летището през летния сезон на 2010 г. и към момента се нарежда на второ място в категорията „най-голяма авиокомпания“ на летището, обслужвайки общо девет дестинации.

Други нискотарифни авиокомпании, които допринасят за ръста са flydubai, например. Този въздушен превозвач започна да обслужва Белград 4 пъти на седмица през ноември, миналата година, като част от европейската екзпанзия на компанията. От Jat Airways също обявиха начало на Дубай дестинациите от началото на този летен сезон, като ще се наложи полетите да имат техническо спиране en-route в Ларнака в Кипър, тъй като компанията няма подходящия самолет за трите полета на седмица.

Всъщност Jat Airways свиха капацитета на местата си почти с 15% в сравнение с 2010 г. Въпреки това, намалението е много добре компенсирано дори само от растежа на компанията Wizz Air. Намаляването на капацитета на Lufthansa от своя страна се уравновесява със силния растеж на авиолиниите Austrian и Swiss (съответно +48% и +58%). Това дава общ растеж от групата Lufthansa с 10 %. За голям ръст допринася и авиопревозвачът, собственост на състезателя и световен шампион от Формула 1 Ники Лауда – Niki. Компанията все повече насочва интереса си към югоизточна Европа и за последната година регистрира 27% ръст в Белград.

Маршрутът на летище Белград, който генерира най-голям трафик, е Виена, с трите авиокомпании Austrian, Jat и Niki.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!