≡ Menu

Борбата между човека и комарите

Борбата между човека и комарите позволява всички средства. Как да се предпазим от така неприятните ухапвания от комари е въпрос, който ни вълнува всяко лято. В последните няколко години срещаме комари с такива размери, че само мисълта за тях ни кака да денонощно да мислим как да не ги допуснем в дома си. Една ефикасна преграда е мрежата на вратата и прозорците. Всеизвестно е, че светлината привлича насекомите, така че при отворени врати и прозорци мрежата е силно препоръчителна.

Множество са и известните средства за предпазване от ухапванията на комарите. Във всяка аптека веднага ще ни предложат репелентни препарати от най – ново поколение. Нашите баби също изброяват не едно и две средства, при това не струващи нищо. Много са растенията, които са на наша страна в тази безмилостна борба. Босилекът, може би, е най – популярен. Засаден в саксия, поставена до прозореца или в самата стая, той служи буквално като защитна стена. Със същото действие се слави невенът. Има растение, което се счита за доста по – силно в действието си срещу комарите от много репелентни препарати. То с лилави цветчета и се нарича котешка мента или коча билка. Освен с успокоителното си действие друго лилаво растение, а именно лавандулата, също служи като антикомарин. Добро е действието на лавандулата и когато е намазан екстракт от нея директно върху кожата. Лавандулата би създала освен защитна среда, но и спокойствие с красотата си, засадена в градината и в саксия на прозореца. В летните горещини има и друго предпочитано растение – ментата. Да, и тя е в списъка с репелентите. Освен засадена в саксия с ментата също биха могли да се намажат откритите части от тялото. Все още не е доказано дали приемана под формата на напитка ментата има същото действие.

Може да отправим поглед и към кухнята, търсейки средство за борба с комарите. Натривайки ухапаните места с чесън или кромид бихме могли да облекчим сърбежа. По съвет на бабите половин глава кромид до леглото държи насекомите далеч от нас. Много е вероятно обаче и да спим сами с такъв “ароматизатор” до себе си. Но пък растението розмарин, освен в кулинарията намира приложение и при решаването на този проблем.

Някои от тези природни средства са приложими както на плажа, така и в планината, а и в ежедневието ни. Важното е да държим настрана досадните и опасни насекоми.

Фирми предлагат различни варианти за предпазване от насекомите.

Автор: Магдалена Батева

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!