≡ Menu

Борба с хлебарките – как да действаме стъпка по стъпка?

Когато видите хлебарка в кухнята или в банята, това далеч не означава, че имате една единствена хлебарка у дома, а е по-скоро знак, че някъде из жилището или в непосредствена близост до него, например в маза или таванско помещение, може да има цяло гнездо пълно с хлебарки и просто насекомите търсят нови територии, защото там вече им е тясно. Ето защо винаги трябва да се предприемат мерки с цел да се ограничи разпространението на малките и гнусни черни гадинки.

  1. Потърсете фирма

Когато вече знаете, че у вас има хлебарки, то първото нещо което трябва да направите е да потърсите фирма за борба с вредителите. Борбата с хлебарките е изключително трудно начинание и е препоръчително да потърсите съдействие от професионалисти.

Те разполагат с необходимата техника, препарати и умения, които ще им позволят да се справят много по-бързо от вас. Освен това, резултатите след това ще бъдат много по-трайни.

  1. Предупредете съседите си

Ако живеете в жилищен блок, то вашият проблем с хлебарките е проблем на всички, а не само за вас и вашето семейство. Насекомите са преносител на опасни заразни заболявания, защото те обитават канализацията и се хранят основно с трупове на мъртви животни и фекалии.

През канализацията те могат да достигнат лесно до всяка точка на жилищната сграда, така че ако ги има на 1-вия етаж, точно след 5 минути те могат да са в някое жилище 10 етажа по-нагоре.

  1. Действайте заедно като екип

Ако единствено вие обработите жилището си против хлебарки, но вашите съседи не направят нищо, тогава нямате шанс да се избавите от гадините за дълго. Да, хлебарките ще намалеят, но все пак резултатите далеч няма да достигнат това ниво, което биха могли да достигнат ако водите борба с хлебарките заедно.

Дори и ако съседите ви не желаят да ползват услугите от професионална фирма за борба с хлебарките, бихте могли да купите препарат и да обработите домовете си сами. Така резултатите все пак ще са много по-добри, отколкото ако не направите нищо или ако разчитате само на своите усилия.

  1. Разчистете домовете се

Разбира се, вие можете да отговаряте само за собственото си жилище, но трябва да знаете, че това е много важен момент в борбата с хлебарките. Те обичат тъмни, влажни и недостъпни места, на които да се крият и да бъдат необезпокоявани.

Ето защо ако разчистите дома си и не оставяте шанс на хлебарките да се крият, то средата няма да е толкова благоприятна за тях и те ще се опитат да намерят някое по-закътано място другаде.

  1. Продължете борбата с хлебарките дори и след като я спечелите

Борбата с хлебарките не е цел, а процес. Винаги трябва да имате предвид, че дори и когато се избавите от хлебарките до последно, винаги ще има риск да се появят отново.

Ето защо трябва да поддържате дома си чист, не бива да оставяте храна на открити места, не бива да оставяте канала на мивката вечерта необезопасен.

Можете да поставите мрежички, които няма да позволяват да излизат хлебарки, а и така ще предпазите канала на мивката от задръстване с хранителни отпадъци например.

  1. Не подценявайте и домашните средства

Не забравяйте, че има и много ефективни домашни методи за борба с хлебарките. Сред тях е и хлебната сода, която можете да използвате като ефикасно средство за борба с тези гнусни твари.

Просто поставете хлебна сода върху нещо за ядене, например сладко парче плод, и оставете в ъглите на жилището. За хлебарките това е една от най-опасните отрови, тъй като ги кара да се пръснат отвътре.

Силата на хлебната сода е, че няма аромат, така че хлебарките ще я погълнат без дори да разберат. Хлебната сода ще действа дори и след това. Хлебарките са канибали, така че и други хлебарки също ще погълнат хлебната сода, изяждайки мъртвите си сродници.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!