≡ Menu

Боядисване на косата вкъщи: изберете го

Следвайте тези съвети, дадени от професионалисти, за да постигнете прическа като от салон вкъщи – при това доста по-евтино.

Няма да е изненадващо ако ви се появят няколко сиви косъма докато се чудите с какъв цвят да боядисате косата си. При толкова голям избор на видове и марки боя за коса, откриването на най-подходящия нюанс може да бъде отегчаващо. Много жени избират цвят, който не подхожда на цвета на кожата им, и тъй като косата ви е точно до лицето, неподходящият цвят може да направи кожата да изглежда уморена и състарена. Това е недопустимо! Следвайте тези лесни, експертни съвети и няма да имате проблем с избора на цвят. (Съветът на експертите: не се опитвайте да боядисвате косата си с повече от два тона по-светла или по-тъмна вкъщи, драстичните промени изискват умения на професионалист!)

Стъпка 1: Преценете какъв ангажимент сте готови да поемете

Може да намалите възможностите като решите колко различна визия на косата искате, както и колко време (и пари!) сте готови да отделите за поддръжка на цвета.

За съществена промяна: опитайте перманентна боя когато искате да промените цвета си с до два тона по-тъмен или по-светъл. Перманентните бои са много подходящи и ако имате много сиви коси. Но перманентните бои изискват повече поддръжка. Тъй като при тях косата израства, а не се отмива боята, ще ви се налага да боядисвате корените си всеки месец.

За лека промяна и допълнителен блясък: изберете деми-перманентна боя. Тези бои избледняват малко по малко при всяко измиване и напълно се отмиват след около 28 измивания. Експертите казват, че те са чудесен избор, за тези които искат минимално да увредят косата си или просто да подобрят естествения си цвят (например ако прозират месингови оттенъци на кестенявата ви коса, деми-перманентните бои могат да скрият тези оттенъци). Едно предупреждение: тези бои работят само за тези, които искат да направят косата си по-тъмна. Тъй като не съдържат амоняк, те не могат да изсветлят цвета ви. И ако искате да поддържате визията си ще трябва да нанасяте боя всеки месец.

За видима промяна с различни нюанси: опитайте кичури. Те са пръснати по косата ви, така че те израстват без да се появява отчетлива едноцветна линия в корените. „Кичурите са чудесни за хората, които искат да се боядисват веднъж на три месеца. При тях не се поема толкова голям ангажимент, а разнообразяват естествения цвят. Единственият недостатък: комплектите за употреба вкъщи не работят много добре на тъмна коса, тъй като тогава се изисква повече изсветляване. В такъв случай се налага посещение в салон.

Стъпка 2: Определете цвета на кожата си

За да изберете цвят на косата, който ще ви стои най-добре, трябва да знаете какви оттенъци има кожата ви. Ето как да разберете това:

Ако ще боядисвате цялата си коса: сложете си бяла тениска, премахнете всякакъв грим и поставете бяла кърпа върху косата си. Застанете пред добре осветено огледало и се погледнете внимателно. Ако лицето ви изглежда розово или червено, вие имате студени оттенъци. Виждате прасковено, маслинено или златисто? Значи оттенъците на кожата ви са топли. Ако не се откроява никакъв цвят, или имате по малко и от двете групи, значи кожата ви е неутрална.

Ако ще боядисвате косата си на кичури: погледнете петънцата в очите ви, за да определите оттенъкът. Ако имат нотки на златно или кехлибарено, значи кожата ви е с топли оттенъци. Ако виждате синьо, сребърно или сиво, или ако имате кафяви очи без петънца, кожата ви е със студени оттенъци. Експертите казват, че очите могат да ви помогнат да изберете кичурите, но за цялостно боядисване кожата е тази, която определя цвета (полезен съвет за хората с топли очи и кожа със студени оттенъци … или обратно).

Стъпка 3: Започнете с пазаруването!

В магазина изберете цветове, които са близки до естествения ви и се огледайте за ключови думи, които да ви помогнат да разберете дали боята отива на цвета на кожата ви.

За кожа със студени оттенъци: търсете пепеляви или неутрални нюанси. Тези нюанси нямат червеникави и златисти тонове и противодействат на розовите оттенъци на вашата кожа. Блондинките трябва да търсят цветове като шампанско или бежово, а брюнетките – нюанси като шоколад и еспресо. Искате да имате червена коса? Стойте далеч от медно или цвят череша и изберете червено-кестеняво. То ще създаде контраст с розовите оттенъци на кожата ви. Можете да опитате боя за коса Wella Koleston Perfect, и някой от цвят Vibrant Reds (на цена около 17 лв. в магазините).

За кожа с топли оттенъци: придайте на вашето лице свеж и естествен вид като добавите златисти или червеникави нюанси към косата си. Русите нюанси в тази тоналност включват медно и ягодово. Брюнетките могат да изберат златисто кестеняво, кестен или махагон. Може да опитате някой от махагоновите тонове на SensiDo от Sim Sensitive (цена: около 8 лв.).

За неутрална кожа: този тип кожа ви дава повече възможности да изпробвате различни цветове и може да изберете нюанс спрямо предпочитанията си. (Просто можете да почерпите вдъхновение от известни момичета с неутрална кожа като Дрю Баримор и Лейтън Мийстър). Изберете си цвят, който най-много пасва на личността ви.

За кичури: Ако очите ви са с топъл цвят, изберете цвят като карамел или мед, за да се откроят очите ви. Платинените и кестеняви нюанси отиват на очи със студен цвят. Изберете перманентна боя без амоняк като например REF. Soft Colours (около 11 лв.), нанесете боята на определени зони (а не на цялата коса), за да постигнете естествен ефект и коса, която изглежда като погалена от слънцето.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!