≡ Menu

Бъбречни увреждания от диабет

Висока кръвна захар при болните от диабет уврежда бъбреците и нарушава тяхното правилно функциониране. Това може доведе до бъбречна недостатъчност, както и до необратима загуба на бъбречните функции. При унищожаване на по-голяма част филтриращите капиляри в бъбреците се стига до трайно намаляване на изпълняваните функции. В отделни случаи трансплантацията на бъбрек е решение, но този метод за справяне с проблема на бъбречната недостатъчност е труден и рядко срещан. За изчистване на кръвта от отпадните продукти най-често се използва диализа.

Диабетната нефропатия е една от най-страшните болести, появила се в следствие заболяване от диабет и е най-честата причина за диализа. Предразполагащи нейното развитие фактори могат да бъдат: дългогодишен захарен диабет, тютюнопушене, лош контрол на кръвната захар, повишени липиди в кръвта, високо кръвно налягане и генетични фактори. Проявите на диабетната нефропатия са свързани с усилена работа на бъбреците, за да бъдат компенсирана увредената им структура. Тя е заболяване, което в началния си стадий не проявява никакви симптоми.

Едва когато повечето функции бъдат загубени, може да се появят определени симптоми, издаващи неговото съществуване. Често един от първите симптоми на това бъбречно заболяване е задържането на течности. Други негови симптоми могат да бъдат: нарушен сън, лош апетит, стомашни оплаквания, обща слабост, трудно концентриране. За да се предотврати появата на бъбречни усложнения, изразяваща се в нефропатия е необходимо кръвната захар да бъде поддържана в приблизителни и близки до целевите стойности.

Лечението на нефропатията е свързано с контрол, както на кръвната захар, така и на кръвното налягане, защото високото кръвно налягане ускорява напредването на болестта. И най-малкото увеличение в кръвното налягане може да предизвика влошаване на бъбречните заболявания. За намаляване на кръвното налягане и съответно забавяне на прогресията на увреждане на бъбреците при диабете необходимо да бъде редуцирано теглото и намалено употребяването на готварска сол. Алкохолът и цигарите трябва да се избягват, а редовната физическа активност е почти задължителна.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!