≡ Menu

Важните лаптоп и PC параметри

Когато си избирате нови лаптопи или десктоп компютри е лесно да се заблудите от мощността на процесора и RAM паметта. Но при положение, че се спрете на съвременен процесор, ще разберете, че обема на RAM паметта или хард диска биха имали по-сериозен ефект над производителността на машината, отколкото малки разлики в мощността на процесора.

Параметри, които нямат значение

Незначителни разлики в скоростта на процесора: 2,6 GHz процесор ще бъде по-бърз от 1,2 гигахерца, но няма нужда да заплатите допълнително за незначителни покачвания на честотата. Няма да усетите разликата между 2,3 GHz Core i5 и Intel Core i5 на 2.5 GHz, затова не е необходимо да плащате сто лева отгоре за незабележим ефект.

Честотата на оперативната памет: Отново – по-бързото си е по-бързо, но няма да забележите разлика между 1333 и 1066 мегахерца.

Скорост на запис на DVD/Blu-ray: Дори да сте един от неколцината останали потребители, които продължават да си пазят информацията на дискове, няма да ви е лесно да намерите записвачка, която предлага осезаемо по-добри скорости. При записване на диск, във всички случаи ще трябва да изчакате известно време, без значение дали е 6х или 10х.

Параметри, които в някои случаи са от значение

Видео карта: Ако искате само да погледате HD видео в YouTube или да си пускате филми от DVD, или харда, не е необходимо да се насочвате към силните външни графични карти. Вградените съвременни чипове от AMD и Intel са достатъчни за всекидневна работа и мултимедия.

Положението се променя при геймърите. По-силната графична карта с един гигабайт заделена памет, тук има голямо предимство пред тези с 256 или 512 мегабайта.

Завишените характеристики на видео картите са необходими предимно за детайлни графики на монитори с голяма разделителна способност. По-бърз графичен чип с по-малко RAM памет в почти всички случаи гарантира по-добра производителност, отколкото слаб процесор с повече RAM.

Четириядрен процесор: При мобилните компютри, процесор с две ядра често е от по-голяма полза от четириядрен, за повечето приложения, които се ползват от по-голямата част от потребителите. Двуядрените процесори в повечето случаи работят на доста по-голяма скорост, а по-голямата част от по-използваните програми не успяват да използват пълноценно четирите ядра на процесора.

В случай, че правите видео монтаж, тежки научни калкулации или проектиране, четириядреният процесор може да е от голямо значение. Ако искате компютър, който да използвате и след три-четири години, трябва да вземете предвид, че процесорите с много ядра стават стандарт и ако разполагате с някое ядро в плюс на процесора, ще имате по-добра производителност със бъдещите версии на мнозинството приложения.

Яркост на дисплея на лаптопа: Яркият монитор разрежда батерията по-бързо. В действителност, 300 нита е толкова ярко, че е неудобно за работа на закрито и много юзъри намаляват яркостта на монитора си.

Изключение правят хората, които използват лаптопа си редовно на открито. Ако и вие сте такъв потребител, бихте искали всичката яркост на света.

Характеристики, които винаги имат значение

Обем на RAM-та: Няма съмнение, че винаги е по-добре да разполагате с повече RAM. Мини лаптоп с 2GB RAM би бил по-бърз от лаптоп с 1GB. Ако държите на производителността, не се задоволявайте с по-малко от 4GB. Да се снабдите с 6 или 8GB също не е лоша идея.

Просторен 7200rpm твърд диск: Скоростта на твърдия диск се касае до скоростта, с която се върти плочата на диска. По-бързите хардове дават по-бърз трансфер на данни и по-скоростно търсене. Хард диск с 7200 rpm, често ще е чувствително по-бърз от такъв с 5400 оборота в минута.

И тук размерът също е от значение. За какво ви е супер бърз хард, ако не можете да поберете нищо на него? Цените на твърдите дискове непрекъснато падат и става все по-лесно да си купите такъв с исканият обем.

Тегло: Малката разлика в масата на лаптопа има огромно значение, когато разнасяте лаптопа си навсякъде с вас. Разликата между 2 и 3 килограма не е голяма, но при положение, че лаптопа е на рамото ви през целия ден, започва да изглежда значителна.

Издръжливост на батерията: Очебийно, по-добра издръжливост на батерията е по-добре. Когато взимате предвид този параметър обаче, не приемайте твърденията на производителя за чиста истина – премахнете 20-30% от обявената издръжливост и ще бъдете по-близо до реалността. Производителите винаги взимат предвид издръжливостта на батерията при перфектни условия.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!