≡ Menu

Важни предпазни мерки, които да вземете при закупуването на домейн име

Всички сме чували истории, които разказват за безскрупулни хора, които регистрират имена на домейни на известни фирми. Те имат за цел да получат пари в замяна на домейн името, от което се нуждае определен бизнес, без дори да разработят сайт. Много специалисти твърдят, че тези истории са по-скоро градска легенда. Въпреки това, тъй като това е технически възможно и лесно да се осъществи, се налага да се вземат някои предпазни мерки.

Лоши практики

Съществуват т. нар. „безскрупулни регистратори на домейн имена”. Наскоро беше разкрит регистратор, който регистрира всяко име, което напишете, когато проверявате дали е свободно. В момента, в който го напишете, домейн името вече е заето. След това вие можете да закупите името, но на по-висока цена от предварително обявената. Проблемът идва тогава, когато другите регистратори се намесят – те никога няма да ви продадат това домейн име. Доколкото зависи от тях, то е вече заето.

Този регистратор продължава да практикува по същия начин и до ден днешен. Подобни измамници са силно дискредитирани и с времето ще им се наложи да се откажат от тази практика. Организацията, която отговаря за домейн имената (ICANN) е предприела действия и ще ги таксува за всяко име, което изискат, дори да е само за няколко дни.

Как да избегнете лошата практика?

Преди да се втурнете да регистрирате домейн име, се уверете, че имате няколко варианта. В момента, в който разберете, че желаното от вас домейн име е свободно, трябва да го закупите веднага. Може да е свободно сега, а да е заето след няколко секунди. Не си мислете, че това име ще бъде свободно завинаги и никой няма да го поиска. Ако нямате план за него, дори не си правете труда да го проверявате. Можете да го купите сега и да планирате изработването на сайт по-късно. Какъвто и да е случая, след като го проверите, може би ще е добре да се отнесете сериозно и да го купите. Освен ако вече не се интересувате от това домейн име.

След като сте измислили няколко домейн имена и разберете, че са свободни, то купете и двете. Новите домейн имена не са скъпи. Имената на домейни, които са закупени от друг собственик, който не ги иска, също може да са доста евтини. Можете да не подновявате регистрацията за определено домейн име, ако прецените, че то не ви е необходимо. Масово домейните струват около 10 щатски долара годишно. Това е много добра инвестиция за една година. По-добре да похарчите 20 – 30 долара за домейн име сега, вместо после да ви се налага са плащате хиляди за препродажба.

Аматьорски грешки

В заключение – не правете това, което правят новобранците. Не разпитвайте в различни форуми дали името, което сте измислили, е добро за определена цел. В момента, в който направите това, можете да се сбогувате с идеалното си домейн име. Някой може да го регистрира преди вие да сте в състояние да го направите и след това да ви поиска много повече от десет долара, за да ви го препише. Възможно е дори да не искат да ви го продадат, защото хубавите домейн имена са трудни за измисляне. Те могат да ги използват за същите цели, за които и вие сте планирали. Щом се налага да питате някого, питайте само хора с които имате лични отношения.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!