≡ Menu

Варицела – причини, симптоми и усложнения

Варицелата е проблем, който се среща най-често при децата. Тя се причинява от варицела-зостер вирус и обикновено протича без проблеми. Усложненията от варицела, възникват по-често при тийнейджърите, възрастни или хора със слаба имунна система.

В първата фаза на заболяването, веднага след появата на вируса, засегнатите лица развиват симптоми на варицела, които са: повишена температура, болки, главоболие и загуба на апетит. След няколко дни от появата на симптомите се появява обрив. Появилите се мехури, пълни с бистра течност постепенно стават силно сърбящи. След няколко дни течността в тях помътнява, мехурите се пукат и се образува коричка. Това състояние обикновено продължава около 10 дни. Проблемът е в следствие на вируса на варицела, който се разпространява чрез въздуха или чрез докосване на течността от обривите. Вируса може да се разпространява от бременна жена на нейното бебе.

Добре е да се знае, че хората заразени с вируса на варицела, могат да разпространяват вируса до пет дни преди появата на обрива и до пет дни след като той се появи. Това състояние е силно заразно.

За да се предотврати масовото разпространение на вируса, се препоръчва, засегнатите лица да се държат далеч от контакти с други хора, до пет дни след като обрива се появи. Ако детето ви страда от варицела, трябва да следите внимателно за симптомите, защото обикновено са нужни от две до три седмици от момента на контакт с вируса докато болестта се развие.

При бебета, които развиват варицела, могат да се появят усложнения. Възможно е да се появят вродени дефекти, пневмония и др. Най-често усложненията се проявяват при деца над 13 годишна възраст, бременни жени, новородени и хора със слаба имунна система.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!