≡ Menu

Велокуриери – една по бърза доствка

Велосипеда започва да се използва за доставки след откарването на педалното задвижване. В западните държави (като САЩ, Великобритания, Франция и тн.) куриерските услуги на колела са били най-разпространени. Тази тенденция се задържа до средата на XX век.

През XXI век куриерските услуги на колела стават все предпочитани поради няколко причини:

  • В големите градове като София, задръстванията са повече от големи, а места за паркиране почти няма. Това прави велокуриерите по мобилни и бързи от другите куриери (най-вече в централните части на града).
  • При бърза доставка, която не търпи отлагане времето за което може да бъде доставена дадена от велокуриер е доста по-кратко от това на куриерите с автомобили.
  • Екологичния начин на живот също е една добра причина да се предпочетат доставките на колела.

В големите западни градове като Ню Йорк има над 100 куриерски фирми които правят доставките си само с велосипеди. В града има повече от 1000 велокуриера.

В нашия скромен град София за момента има само една фирма която предлага велокурири – „БЕЗ СПРАИЧКИ“. Задръстванията в София няма да намалеят, нови паркоместа също е малко вероятно да се направят. А града ще има нужда от повече куриери на колела. В по-големите градове в Северна Америка и Европа велодоствките са един от най-разпространените начин за куриерски услуги. В България традиционно изоставаме с няколко десетилетия, затова и толкова късно навлизат тези услуги.

Професията велокуриер е подходяща най-вече за хора който обичат да карат колело, хора който не обичат да седят на бюрото или пред компютъра. Ежедневието на велокуриера е изпълнено с динамика и адреналин. Работата на велокуриера има много рискове и моменти в който трябва да взима решения за секунди.

По-опитните куриери карат колела който няма спирачки (fixed gear bikes). Това са колела който нямат никакви спирачни апарати а главината е зацепена за венеца, така че когато се движи колелото педалите не спират да се въртят. Разбира се има техника за спиране с този тип колела, но преди да се качите на „фикси“ по добре покарайте николко години нормален велосипед. Фикси колелата са за по опитните колоездачи и могат да бъдат много опасни особено в градски условия между автомобилите.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!