≡ Menu

Вентилатори за тавана: части и монтаж

Таванските вентилатори са били изобретени през 1882 от Филип Дейл. От тогава те са изминали наистина дълъг път. Тези машини използват все по-малко енергия, но са доста по-ефективни. Таванските вентилатори са много ценни в горещите летни дни. Те могат да се използват и през зимата. Топлият въздух може лесно да бъде преместен от вашия тавански модел.

В традиционния случай вентилаторите имат две основни цели. Освен че можете да разчитате на тях да ви разхладят, те могат да осигурят и акцентни светлини. Този материал ще ви запознае с частите на вентилаторите, а освен това ще ви даде много полезни съвети за монтажа им.

Части на таванските модели

Повечето вентилатори, които се окачват на таван, имат следните части:

  • Електрически мотор
  • Перки
  • Устройство за монтиране

Повечето модели имат по четири перки. Може да се случи те да бъдат с три или с пет. Цените на вентилаторите се покачват правопропорционално с броя на лопатките. Перките могат да са с различна големина и диаметри. Колкото са по големи лопатките на вентилаторите, толкова повече въздух ще могат да изместват само с един оборот.

Перките на вентилаторите могат да бъдат изработени от различни материали – масивна дървесина, шперплат и дори от метал. Витлата, които се изработват от дървесина са черешови, дъбови, орехови и др.

В последните години се налагат и подвързии за перките. Те се изработват от невероятни материали. Щампите им почти нямат ограничения. Това е идеалното решение, ако сте се изморили от вида на вашите стари вентилатори. Можете много лесно да ги махате и перете в пералня. Те са текстилни, така че няма да се повредят. Освен това така няма да ви се наложи да почиствате устройствата си толкова често.

Моторът на таванските вентилатори

В повечето случаи можете много лесно да се ориентирате за качествените мотори по цената им. Колкото е по-скъп, толкова е по-качествен. Обикновено те работят без проблем години наред. Мислете за закупуването на този мотор, като за инвестиция в спокойствието. Повечето търговци ги предлагат с много дълга или буквално доживотна гаранция.

Инсталацията на вентилаторите

Има различни начини да се инсталира вентилатор на тавана в зависимост от опцията за монтиране.

  • Преди да започнете инсталацията, трябва да изключите устройството от електрическата верига. Това е основната стъпка за вашата безопасност.
  • Уверете се, че захранващите кабели достигат до мястото на тавана, където искате да инсталирате вентилаторите.
  • В комплекта на вентилаторите трябва да има тръба, която ще закрепите за тавана си. Вътре трябва да поставите всички захранващи кабели и да ги свържете с мотора на модела.
  • Трябва да закрепите вентилатора много здраво за тавана. Това се случва с помощта на винтове.
  • Време е да поставите перките. Уверете се, че всички части са на местата си.
  • Сега трябва да тествате. Пуснете електричеството и чуйте и вижте как работи вентилатора.
  • Може да ви се наложи да предприемете някои допълнителни стъпки при инсталацията на модела, който сте избрали. Някои видове имат таймери или термостати, които задействат мотора при постигане на определена температура или през определен период от време. Можете да направите два различни ключа за вентилаторите и за осветлението. Това ще направи монтажа максимално ефективен и по този начин ще включвате вентилаторите, когато се нуждаете от тях.
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!