≡ Menu

Видовете врати

Вратите присъстват във всеки дом, без значение дали са входни, масивни, изкуствени или интериорни врати. Те придават стил в дома на всеки, който се определя от материалите, използвани за изработка. Освен това, вратите трябва да са в хармония с останалия интериор в жилището и с материалите, от които е направен той. Ако вратата е входна, тя трябва да е много здрава и сигурна.

Вратите се делят на няколко вида според стила и дизайна си. Те биват модерни, класически и други разновидности. Масивните дървени врати са по-скъпи, но въпреки това са предпочитани от много хора. Те внасят уют в дома. Вратите от дървесина или фурнировани плочи са от класическия стил. Дървените врати са очарователни, особено ако са ръчна изработка. Тогава цената им става значително по-висока. Крайната цена зависи и от обработката на повърхността – дали е с восък, лакиране или патиниране. Класическите врати се делят на масивни и полумасивни, които се наричат още таблени. За производството на полумасивните се използва само качествена дървесина, като най-често това е дъб или друго дърво, което е по-екзотично, като например махагон, сипо, тик и т.н. Най-евтино излизат вратите от чам. Другите иглолистни дървета като мура и бял бор са с по-висока цена.

Напоследък много хора започнаха да се интересуват от изкуствените материали, заради по-лесната им поддръжка и по-ниската цена. В днешно време, архитектурата е предимно с дискретен и минималистичен стил, което е много важно за вида на вратите. При този стил е нормално касите, стените и вратите да са с еднакъв цвят или тон. Вратите могат да бъдат изработени от всякакъв материал, независимо дали е фурнирован MDF, стъкло, ламинат, алуминий или друг. Касата и крилото се правят предимно от MDF или от HDF – плочи, направени от дървесни влакна с много висока плътност. Този материал е много издръжлив и не се пука. С течение на времето, той не се видоизменя и не променя цвета си. ПДЧ плочите са направени от дървесни частици. Разликата при тях е в здравината и устойчивостта. Те не са толкова издръжливи, колкото гореспоменатия материал. Плътността им е по-малка, а това прави живота им по-кратък. Плоскостите от ПДЧ могат да бъдат използвани за пълнеж, но MDF и HDF са много по-подходящи за облицовъчен материал. Може да се използва ламинат, алуминий, полиуретанови лакове, метал и дори стъкло.

Вратите, които са с покритие от ламинат, са с по-ниска цена, а покритието им може много успешно да имитира дърво. Това е причината, то да е толкова предпочитано през последните няколко години. Металните врати също са търсени, заради здравината и сигурността, която могат да гарантират. Ако са с полиуретанови лакове, те могат да бъдат досущ като дървени. Освен това, тези лакове ги предпазват от надраскване и раздуване. Помагат за по-голямата им издръжливост във времето.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!