≡ Menu

Видове астигматизъм

Астигматизъм е обозначение за дефект в рефкраткорната способност на окото. По меридиани извивките на повърхността на роговицата не са еднакви и рефрактират светлината с различни сили. Резултатът е, че изображението, което се отпечатва върху ретината, е замъглено.

В най-честите случаи астигматизмът се наследява или е просто вроден, резултат от аномалия в роговицата. Друга причина може да бъде нарушената рефрактивна способност на очната леща. Общо казано, за астигматизъм причините могат да бъдат няколко:

-рани по роговицата на окото

-инфекции и бактерии по роговицата или очни дефекти

-кератоконус (болест на роговицата) в напреднал стадий

Видовете астигматизъм са също няколко. Например, правият астигматизъм означава голямо разминаване в пречупвателната способност на хоризонталния и вертикалния меридиан на пречупване на светлината. При обратния астигматизъм хоризонталният меридиан пречупва повече от вертикалния. При така наречения кос астигматизъм основни са не хоризонталните или вертикалните меридиани, а косите. Ако страдаме от прост астигматизъм, то това означава, че само един от меридианите е с намалена способност за пречупване, като простият астигматизъм може да бъде два вида в зависимост от това чия пречупвателна способност е нарушена. Сложният астигматизъм означава,че има грешки в различни степени и в двата меридиана, които пречупват светлината. Смесеният астигматизъм не се среща често, но при него отново меридианите са с по различни начини нарушени способности.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

И правилният астигматизъм е срещано явление – в този случай при всеки от меридианите повърхностния слой на роговицата участва в една правилна сфера; при неправилния астигматизъм се наблюдават дефекти в извивките на роговицата не при всички меридиани.

Симптомите не са трудноразпознаваеми – пациентите, които страдат от астигматизъм се оплакват от неясно зрение наблизо и надалеч. Освен това страдат от главоболие и тежест, преумора на очите, дори в някои случаи след прекалено натоварване е възможно да има оплаквания като световъртеж и гадене.

Важно е да се потърси лекарска консултация при поставяне на диагноза, тъй като астигматизмът може да бъде объркан с други рефракционни заболявания като миопия и хиперметропия. Необходимо е да се имат предвид и други възможни причини за нарушения в яснотата на зрението, например нарушения в ретината, стъкловидното тяло или пък зрителния нерв.

Корекцията на астигматизъм се извършва най-често с очила с цилиндрични стъкла. Те пречупват само в една ос. Простият астигматизъм може да се поправи със стъкло с форма на цилиндър, а сложният – с комбинация от цилиндрично и сферично. Вече може да се лекува и оперативно, а неправилният астигматизъм може да бъде поправен и с контактни лещи.

За да не се появи при пациента неудобство, най-добре е да се избере подходящо средство за корекция след определяне на вида астигматизъм. Независимо дали това ще са контактни лещи или пък очила, трябва да бъдат носени непрекъснато.

Астигматизъм

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Powered by sweet Captcha

Read previous post:
Какво представлява един ремонт на автоклиматици

Автоклиматиците осигуряват безспорно удобство в купето на колата, като вкарват чист въздух вътре. Охлаждат, освежават пространството вътре, което, няма как...

Close