≡ Menu

Видове астигматизъм

Астигматизъм е обозначение за дефект в рефкраткорната способност на окото. По меридиани извивките на повърхността на роговицата не са еднакви и рефрактират светлината с различни сили. Резултатът е, че изображението, което се отпечатва върху ретината, е замъглено.

В най-честите случаи астигматизмът се наследява или е просто вроден, резултат от аномалия в роговицата. Друга причина може да бъде нарушената рефрактивна способност на очната леща. Общо казано, за астигматизъм причините могат да бъдат няколко:

-рани по роговицата на окото

-инфекции и бактерии по роговицата или очни дефекти

-кератоконус (болест на роговицата) в напреднал стадий

Видовете астигматизъм са също няколко. Например, правият астигматизъм означава голямо разминаване в пречупвателната способност на хоризонталния и вертикалния меридиан на пречупване на светлината. При обратния астигматизъм хоризонталният меридиан пречупва повече от вертикалния. При така наречения кос астигматизъм основни са не хоризонталните или вертикалните меридиани, а косите. Ако страдаме от прост астигматизъм, то това означава, че само един от меридианите е с намалена способност за пречупване, като простият астигматизъм може да бъде два вида в зависимост от това чия пречупвателна способност е нарушена. Сложният астигматизъм означава,че има грешки в различни степени и в двата меридиана, които пречупват светлината. Смесеният астигматизъм не се среща често, но при него отново меридианите са с по различни начини нарушени способности.

И правилният астигматизъм е срещано явление – в този случай при всеки от меридианите повърхностния слой на роговицата участва в една правилна сфера; при неправилния астигматизъм се наблюдават дефекти в извивките на роговицата не при всички меридиани.

Симптомите не са трудноразпознаваеми – пациентите, които страдат от астигматизъм се оплакват от неясно зрение наблизо и надалеч. Освен това страдат от главоболие и тежест, преумора на очите, дори в някои случаи след прекалено натоварване е възможно да има оплаквания като световъртеж и гадене.

Важно е да се потърси лекарска консултация при поставяне на диагноза, тъй като астигматизмът може да бъде объркан с други рефракционни заболявания като миопия и хиперметропия. Необходимо е да се имат предвид и други възможни причини за нарушения в яснотата на зрението, например нарушения в ретината, стъкловидното тяло или пък зрителния нерв.

Корекцията на астигматизъм се извършва най-често с очила с цилиндрични стъкла. Те пречупват само в една ос. Простият астигматизъм може да се поправи със стъкло с форма на цилиндър, а сложният – с комбинация от цилиндрично и сферично. Вече може да се лекува и оперативно, а неправилният астигматизъм може да бъде поправен и с контактни лещи.

За да не се появи при пациента неудобство, най-добре е да се избере подходящо средство за корекция след определяне на вида астигматизъм. Независимо дали това ще са контактни лещи или пък очила, трябва да бъдат носени непрекъснато.

Астигматизъм

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!