≡ Menu

Видове закаляване на стъклото при стъклени интериорни врати

Напоследък много популярно решение e поставянето на стъклени интериорни врати. Има голямо разнообразие на пазара. Могат да бъдат изцяло стъклени, като касата е метална или дървена в желан от клиента цвят или без каса. Самото стъкло може да бъде прозрачно, цветно, матово, матирано чрез пясъкоструйка, с гравюра или ламинирани (триплекс). Предлагат се в различни размери в широчина на крилото, избор има и за широчина на касата. Има с подвижни или статични крила, с различни апликации или шарки. Благодарение на голямото разнообразие, което се предлага, се оформя декора и акцента, който да подхожда на интериора в офиса или дома ни. Изготвят се по индивидуална поръчка или стандартни размери.

Различните стъклените врати може да изпълняват различни задачи, за това се избира поставянето им не само от естетична гледна точка, а и от практична в много бизнес сгради, хотели или институции. Именно за това системите, които задвижват вратите са многостранни и гъвкави, монтират се със специален обков, осигуряващ надеждно отваряне и добра изолация.

Все по-големия интерес към стъклените врати в съвременната архитектура изисква повече здравина, изолираност, безопасност дори в някои случаи и пожароустойчивост. Именно затова се използва закалено или огнеупорно стъкло, с дебелина над 8 см.

  • Закаляването е процес, при който стъклото се загрява при висока температура и след това бързо се охлажда. Тази обработка се извършва последна, след като стъклото е отрязано с необходимите размери, пробито и кантирано. След закаляване е възможно само матиране или ламиниране. Така стъклото има много по–малка вероятност да се счупи и се превръща в няколко пъти по–здраво от нормалното, а при счупване става на малки частици и намалява риска от нараняване.
  • Армираните стъкла също намират все по-често своето приложение, при тях се поставят заварена стоманена нишка докато стъклото е още разтопено. Неговото предимство е, че при силен удар или термален шок не се чупи на малки парчета, а остава цяло и предпазва от наранявания.
  • Друг тип стъкла, които не позволяват разпръскването на парченца са ламинираните. Това става благодарение на връзката между стъклото и междинния слой, като частиците остават закрепени към този слой.

При цветните стъкла се поставят метални оксиди, които освен в естетическа насоченост са предназначени за намаляване на слънчева топлина и UV лъчите да навлизат в помещението. Обковът на стандартния тип стъклена врата се състои от: два броя панти, брава, дръжки, насрещник и уплътнител.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!