≡ Menu

Видове фарситури и тяхното приложение

Няма нищо по-изкушаващо от една изящна витрина, пълна с многоцветни пасти, торти, пайове и други сладкарски изделия. На колко от нас ни се е случвало, минавайки покрай някоя сладкарница, до такава степен да ни привлече вида на изложените вкуснотии, че да седнем и да отделим няколко минути за вкусна почерпка. Не може да се отрече, че най-притегателната сила на всеки вид храна, особено когато става въпрос за сладкиши, се определя от външния й вид. За постигането на тази цел се грижат най-различни уреди и приспособления, които в комбинация с множество глазури, фарситури, кремове, блатове и най-вече – опитните ръце на майсторите сладкари, изработват същински произведения на изкуството.

В тази тема ще се спрем основно на ролята на фарситурите в изграждането на вида и вкуса на сладкишите. Фарситурата представлява вкусно желе, което се използва основно за покриване на торти, придавайки им завършен и привлекателен вид. Тя е изключително удобна за употреба, лесно се нанася и не се свлича по вертикални участъци. Желираната й текстура позволява добавянето на украса без никакъв проблем, тъй като тя лесно залепва за нея (счукани, ядки, кокосови стърготини, шоколадови пръчици, парченца плотове и т.н.)

Фарситурите се предлагат в най-различни цветове, вкусове и плодови екстракти. Те могат да бъдат огледални (с отразителна повърхност), брокатени, плодови, кристални и др. Тъй като не замръзват, те са любим компонент и в сладоледените изделия.

Огледалните фарситури са предпочитан продукт, когато става въпрос за плътно покритие на торти. Тя придава бляскав ефект на повърхността и наредените върху нея фигурки и плодове.

Неутралните безцветни фарситури пък са идеални за използване върху плодова украса, тъй като по този начин запазват свежия вид и вкус на плодовете, придавайки им също и допълнителен блясък. Този вид фарситура е познат още като гланциращ гел.

Кристалната фарситура се използва за гланциране и контраст върху фото декори. Позната е също и като желе кристалина.

Фарситурите могат да се използват също за надписи, декорации, овкусяване на кремове, сметани, мусове, шейкове и какво ли още не. Приложението им е толкова широко, че бързо могат да се превърнат в любим и ценен продукт във всяка кухня. На пазара се предлагат все повече продукти, които позволяват на всеки, който има желание, да се докосне лично до тайните на сладкарските къщи и да почувства какво означава да си майстор сладкар.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!