≡ Menu

Всеки ли може да се разболее от остеоартрит?

Артрозата, позната още като остеоартрит или остеоартроза засяга всички компоненти на ставите и околните тъкани: ставните капсули, костите, мускулите, сухожилията.

Първо възникват проблеми в ставния хрущял. Обикновено той изпълнява функцията на амортисьор. Идеално гладката повърхност позволява лесно движение на ставите. При артроза ставния хрущял става сух, трошлив, на места се пропуква и следователно не може правилно да изпълнява добре своите функции.

Тези или други дефекти в ставния хрущял се откриват значително често, особено при 60-70 – годишните. Старостта е един от най-важните рискови фактори за остеоартрит или артроза. С течение на годините клетъчната активност на хондроцитите намалява. В допълнение, естествения процес на стареене е тясно свързан със загубата на влага. Тази влага прави хрущяла еластичен, което му позволява бързо да възстанови формата си след натоварване. Ако водата в него е малко, нивото на натоварване, което може да издържи също намалява и опасността от остеоартрит се увеличава.

Въпреки това, ако болестта не може да се изключи напълно, трябва да се вземат мерки проявленията на артрозата да се сведат до минимум. Тук идват на помощ капсулите за протекция на опорно – двигателната система. Те се използват като помощно лечение на хронични болезнени състояния, които са свързани с износване на костите, хрущялната тъкан, ставите, мускулите и сухожилията. Бързо и ефективно ликвидират сковаността и болките. С тяхна помощ се забавя и стареенето на опорно-двигателния апарат.

Кой наистина е изложен на риск от артроза?

Опитът показва, че хората, дори и в много напреднала възраст, запазват здравето на ставите, ако по време на живота си са в състояние да избегнат допълнителните рискови фактори. Те са:

  • Наднорменото тегло. Излишните килограми увеличават натоварването на ставите, особено на колената и ханша. A излишната мастна тъкан около ставата предотвратява адекватно хранене на ставния хрущял, поради което той по-бавно се възстановява.
  • Контузии. Те се отразяват на ставата и в бъдеще може да се ускори развитието на остеоартрит или артроза.
  • Прекомерно натоварване на ставата. Например по време на работа, което означава, че прекарвате по цял ден на крак или вдигате тежки предмети. Между другото, вредно е не само динамичното, но статичното натоварване, като стоенето прав на едно място. Затова бъдете активни, но не претоварвайте излишно тялото си.

Основният проблем на артрозата не това, че много хора са изложени на рисковите фактори на болестта. Те търсят лекарска помощ само когато болката стане непоносима. Болката никога няма да си отиде сама, с всеки изминал ден тя само ще се увеличава и лечението на ставния хрущял няма да е успешно.

Затова профилактиката и превенцията на артрозата са много важни. Колкото по-рано се диагностицира заболяването, толкова по-голям е шансът за подобряване мобилността на хората.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!