≡ Menu

Възможности за исторически туризмъм и живот в Североизточна България

В североизточните части на страната ще откриете Разград, изпълняващ функции на административен областен център. Разград се намира в историко-географската местност на Лудогорието в котловината на река Бели Лом.

Населението на Разград възлиза на 33 880 жители съгласно статистиката направена през 2011г. На югозапад отстои с 49км от град Шумен, северно с 43 км от Търговище, а на югоизток на 65 км от Русе. Железницата Русе-Варна е само на 7 км от град Разград, а междудържавния европейски път Е70 му дава свързаност с пристанищните градове Русе и Варна.

Още от времето на древните общества съществуват сведения за заселище, което се намира на мястото на днешен Разград.

Прочут още с четата на войводата Таньо Стоянов, Разград е освободен от руските войски от ХІІІ армейски корпус на 28 януари 1878 година. Руските войски са били оглавявани от княз Александър Дондуков – Корсаков. През 1944 година на 8 септември първите роти на Червената армия, предводителствани от генерал-лейтенант В. Шлемин встъпват в града.

Разград е една невероятно приятна туристическа цел за посетители и туристи, като вземе предвид природните забележителности, запазените български обичаи и разнообразни културни мероприятия. Още в стари времена хора са живели в живописната котловина на река Бели Лом, която разделя града на две. Намерени са немалко доказателства за съществуването на праисторическо поселище от намерените тракийски надгробни паметници. Сега е възможно да се видят здравите зидове на стратегическия град-крепост Абритус, който римляните създали върху руйните на първобитно заселище. В местният исторически музей се пазят около 30 000 хиляди експоната, които говорят за силата и прелестта на античната цивилизация обитавала това място.

Измежду артефактите е Златният пегас, който има световна популярност. Той представлява съвкупност от тракийски бронзови релефи, а също така и 835 златни монети. Укреплението Абритус е обявен за паметник на културата и археологически резерват.

Предполага се, че средновековното българско заселище от ХІІІ в. Хръсград е първообраза на Разград. По време на османското робство над България, в края на ХІV в. българите назовавали града Разград, докато турските поробители го наричали Хезарград, Херазград или пък Хразград. Други исторически артефакти са джамията „Ибрахим паша” датирана от 1616 година, която е от епохата на Средновековието и Възраждането и е сред най-хубавите джамии у нас.

Часовниковата кула построена през 1864 година е емблематична за Разград, а първата куполна базилика храмът „Свети Николай Чудотворец” е създадена през 1860 година. За истинската атмосфера на селището от ХІХ век напомня „Вароша”, който е комплекс от възстановени къщи в типична местна архитектура. Освен това тук има възможност да се видят къщи – музеи на популярни личности от града, които са допринесли изключително много за българското културно развитие.

Разград е град, живота в който е тих, но и активен. Разкрива немалко атракции на младите и и едновременно с това осигурява спокойствие на по-зрелите хора. Града, е несъмнено добро място за живеене.

Невероятният избор на имоти в Разград и достъпната им цена, е добра причина да промените изоснови вашият живот премествайки се за дълго в него. Все повече хора се решават на тази крачка продавайки своите апартаменти в големите градове и заживявайки в градове като Разград.

Ако сте убедени да предприемете такава крачка, изгодната цена на имотите в града не е единственият плюс. Ще имате възможност да използвате добри строителни услуги в Разград, които освен това са на добра цена. Започването на градеж от самото начало обаче, не е по нрава на всеки. В този случай бихте могли да придобиете вече построена къща или апартамент и да използвате от услугите на някоя от многото фирми за ремонти в Разград.

Като заключение, Разград е с богата история, добри транспортни връзки с по-големи градове и едновременно предлага спокойствие на своите жители.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!