≡ Menu

Газираните напитки “помагат” да остареем по-бързо

Откажете се от газираните напитки – и ще живеете по-дълго. Газираното съкращава живота, твърдят учени от Харвард.

Привържениците на здравословното хранене никога не се докосват до тези напитки. Негативното им въздействие върху човешкия организъм отдавна се знае – но на изкушенията трудно се устоява. Не са малко хората, които намират всяко подобно предупреждение за пресилено. За жалост – съвсем не е!

Газираните напитки например са причина за ускорено изчерпване на калция и магнезия от тялото ни под въздействието на съдържащата се в тях фосфорна киселина. Недостигът на калций и магнезий се отразява отрицателно на организма: най-общо казано, имунната система става уязвима, описват учените. Обикновено газираното съдържа фруктоза; фруктозният сироп е “коктейл” от свободни радикали, причиняващи увреждания на клетъчната обвивка и дисбаланс на ензимите. Ето ви посока към остаряването! Голямото количество захар пък може да причини натрупвания на мазнини и наднормени килограми, а изкуствени подсладители от рода на аспартама крият рискове от злокачествени изменения в тъканите. Досещате се колко трудно и непредвидимо е лечението!

Експертна група от Харвард е изследвала въздействието на газираните напитки чрез експерименти с лабораторни мишки. Гризачите получавали всеки ден малки дози фосфати – толкова, колкото е обичайно да има в газираните напитки. Концентрациите им се оказали убийствени: всички гризачи умрели преждевременно; толкова по-рано, колкото повече фосфати приемали. Всъщност именно фосфатите са основният проблем в газираното. Тези соли на фосфорната киселина неусетно предизвикват преждевременно остаряване на организма. Как точно? Като причиняват хронични заболявания на бъбреците и сърдечно-съдовата система. Последица от редовната консумация на газирано е отлагането на калций по стените на кръвоносните съдове.

Дали любителите на този вид напитки биха прочели и изслушали подобни съвети? Вероятно просветителските послания не достигат до тях. А би било добре да знаят, че фосфатите от любимото им газирано могат да причинят и атрофия на скелетните мускули.

Всяко обяснение изглежда натрапено, излишно – до момента, в който започнат здравословните проблеми и преждевременното остаряване. Със сигурност тогава човек може да си спомни, че са го предупредили. Но какво значение би имало това нечуто предупреждение?!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!