≡ Menu

Газови бойлери и котли

Когато си търсим бойлер от голямо значение е какъв ще е вида му – електрически или газов. Електрическите бойлери са ни добре познати, но газовите не чак толкова. В тази тема ще научите какви са предимства на газовите бойлери пред останалите, освен че загряват по бързо, те могат да имат и допълнителни екстри като дистанционно управление.

Газови проточни бойлери

Тези бойлери имат малък резервоар, в който се загрява водата. Газовите проточни бойлери могат да повишат температурата на водата до 50 °C. Те са оборудвани с удобни пиезо-електриченски запалки. Когато се загрее водата не е необходимо да се консумира газ. Основно по това се различават с електрическите проточни бойлери – при тях винаги се консумира електроенергия. Те не могат да загреят водата в резервоара и да изключат, защото техния резервоар е с много малка вместимост и не могат да загреят топлота бързо колкото газовите бойлери. Тези бойлери са безопасни. Когато се отвори крана на топла вода, батерията на чешмата автоматично произвежда електрическа искра. При затваряне на крана, пламъкът изгасва.

Съществува модул който регулира автоматично силата на пламъка в зависимост от потока на водата. Това позволява да се поддържа постоянна температура на отоплението, при изменение на налягането и температурата във водата. Газова горелка с автоматично запалване и плавно регулиране на температурата на топлата вода, допълнително увеличава удобството, при ползването на газов бойлер.

По-скъпите модели са оборудвани с всичко необходимо за осигуряване на комфорт и безопасност. Те притежават специални сензори за автоматично изключване на газта, когато пламъкът изгасва, в случаи при които дебита на водата не е постоянен или температурата достигне много висока стойност и се нарушава номиналното налягане.

Акумулиращи газови бойлери

Тези бойлери имат предимство пред проточните газови бойлери. Те имат компактни размери (не по-голям от този на проточните фазови бойлери) и висока степен на загряване на вода. Могат да загреят водата до 90 °C.

Газови котли

За разлика от бойлерите, газовите котли могат да се използват както за за затопляне на вода (1 кръг), така и за отопление (2-ри кръг). Котел с вградена помпа и разширителен съд е напълно подготвен за връзка в стаята. Съществуват и газови котли с отворен горивната камера, които се свързват с конвенционалните коминни тела. Котлите със затворена горивна камера, имат специална система с въздуховод, за отвеждане на дима.

Газовите котли са оборудвани със система за безопасността при ниско или прекомерно високо налягане. Електронни сензори автоматично изключват подаването на газ, ако пламъкът изгасва или ако има дим в стаята.

Допълнителни аксесоари

Някои от моделите газови бойлери са оборудвани с дистанционно управление и защитни устройства. Дистанционното управление може да бъде жично и безжично. Когато е жично най-често се поставя с монтажна скоба за стената, а кабела е 3-жилен. Такова управление се използва ако бойлера е на трудно достъпно място.

На българския пазар се предлагат газови бойлери теси, които са със сравнително добро качество, защото все пак това е един от водещите производители на бойлери и отоплителна техника.

Теси предлага акумулиращи и проточни газови котли с мощност до 30 kW. Те имат дистанционно управление, вградена сервизна диагностика, независимост от натрупване на варовик, защита срещу котлен камък.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!