≡ Menu

Германия – време за титла или поредно разочарование

Преди броени дни започна 14-тото Европейско първенство по футбол, провеждащо се в Полша и Украйна. Предварително сочените страни-фаворитки на това първенство са Испания, Германия, Холандия, Франция и Италия. В дните преди Европейското с най-големи надежди за титла дойдоха немците. Навсякъде се говореше как е крайно време “немската машина” да взема титлата на голям форум. За последен път това става факт на Евро 1996 в Англия, където немците надделяват на финала над Чехия след продължения. Този период от 16 години без титла на голямо първенство обаче е твърде голям за голям отбор като немския. Както винаги всеки брои немците като фаворит, все се страхува, всеки силен отбор иска да ги избегне по пътя си до финала. На последните първенства провалът за немците беше неприятен – “Бундестимът” достигаше до финалните фази на турнирите, но нещо там им пречеше да достигнат до бленуваната купа. Това нещо в последните 2 първенства (Евро 2008 и Мондиал 2010) се казваше Испания, а сега немци и испанци е най-вероятно отново да се срещнат евентуално чак на финал, както преди 4 години. Във водения от Йоахим Льов тим има цели 8 тима на Байерн Мюнхен, нещо напълно обичайно за националния отбор на Германия. Тези 8 играча преживяха сезон, пълен с неуспехи и от закани да вземат 3 титли, в крайна сметка не взеха нито една. Сега тези футболисти са пределно мобилизирани да вземат един от най-ценните трофеи за един футболист – Купата от Европейските първенства.

В първия мач на това първенство противно на всички футболни прогнози “Гомес и компания” не впечатлиха с нищо, но все пак изтръгнаха победата над Португалия с минималното 1:0. Както знаем именно такива победи печелят големите шампионати, а не разгромните такива. Спомняме си преди 2 години в ЮАР как воденият от Йоаким Льов тим разгроми на 1/8 финалите Англия с 4:1, а после и Аржентина с 4:0, но после силите на тима стигнаха за минимална загуба от Испания на полуфиналите. От 2002 насам само на едно голямо първенство немците са отпадали преди ½ финалната фаза, но това въобще не беше утешение за феновете на “Маншафта”, за които единствено титлата би значела успех. Сега немците попаднаха в изключително тежка група, но тази победа над Португалия гарантира на 95 процента класирането на тима на ¼ финалите. Там “Бундестимът” ще се изправи срещу първия или втория от група А (Полша, Гърция, Русия, Чехия), взависимост от класирането на немците в тяхната група. Срещу който и да се изправят немците от тези 4 отбора, проблеми не би трябвало да имат, така че “немската машина” има просто предначертан път до ½ финала. Там би следвало съперник да им бъде Франция, Англия, Италия или Хърватска, ако приемем, че испанците и немците ще спечелят своите групи, което изглежда много вероятно. На ½ финалите би бил първият наистина сериозен тест за германците, но пък с евентуално съхранени сили победата изглежда много вероятна.

Естествено, всичкото това написано е само хипотетично като футболни прогнози и както немците могат да стигнат без проблеми на ½ финалите, така могат да отпаднат и в груповата фаза при загубване на останалите 2 срещи. Но пък схемата на “Маншафта” е по-добра от всякога и смятам, че е време да се сложи край на достойните, но разочароващи отпадания на ½ финали и финали, и е крайно време Германия да се завърне на европейския трон.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!