≡ Menu

Гравиране на стъкло

Когато говорим за гравиране на стъкло, в съзнанието ни бързо изниква усещането, представата за нещо красиво, старинно и аристократично. Гравирането върху стъкло датира от най-дълбока древност и в този занаят има многовековни традиции. При археологически разкопки в Египет и Двуречието, между реките Тигър и Ефрат са открити древни съдове от стъкло, с различна гравирана украса. Особено ценени в древността били стъклените изделия от Финикия. Финикийците в градовете Угарит, Библ и Сидон умеели да правят чудесни чаши и вази от стъкло, които често пъти били украсени чрез ръчно гравирани орнаменти. През средновековието с майсторството си по гравиране на стъкло се прославили венецианските майстори.

През седемнадесети и осемнадесети век, венецианско гравирано стъкло присъствало във всеки замък или дворец. Много популярни били изящните стъклени витражи, върху които имало гравирани хералдически знаци, цели природни пейзажи или флорални елементи. Първоначално, още от дълбока древност гравирането на стъкло ставало чрез механичен способ, ръчно. Старите майстори с помощта на специален резец отнемали горния, повърхностен слой на стъклото.Тази работа било много трудоемка, изисквало се изключително внимание, така че, при обработката на стъклото, да се запази целостта му.

С развитието на технологиите, освен ръчното гравиране на стъкло, през последните десетилетия стана популярно и гравиране на стъкло с лазер. Като вид занаят, гравирането върху стъкло представлява обработка на един предмет. Трябва обаче да се подчертае, че всяко едно гравиране на стъкло е начин, да превърнем всеки обикновен стъклен предмет в истински шедьовър. С гравирането, стъкленото изделие придобива нов живот, то засиява с особена светлина, и придобива една уникалност. С майсторското гравиране на стъкло, изделията могат да се превърнат и в истински произведения на изкуството с много висока стойност. Днес с този занаят се занимават различни студия и ателиета, в които по избор на клиента се гравират най-различни стъклени предмети.

Често пъти до услугите на художници-хералдици, прибягват хора, които искат да направят специален и скъп подарък на близък човек. Поръчката обикновено е за стъклено изделие, върху което ще се гравира различен знак, символ или посвещение, които ще направят предмета уникален. Такива подаръци, като гравиране на вази, чаши, огледала се поръчват и по повод на различни празници като сватбени тържества, юбилеи, рождени дни и др.

През последните години, много компании правят поръчки с гравиране на стъкло за артистично аранжиране на своите офиси. Поръчва се изработката на красиво гравирани огледала, витражи, дори своеобразни стъклени картини. Освен ръчното гравиране, напоследък особено популярност придобива гравирането с лазерна технология. Все-пак, стъклото е доста капризен и крехък материал, който може да бъде увреден, при по-силен натиск или невнимание. Гравирането с лазер е доста по-бързо и най-важното, безопасно, защото лазерния лъч обработва повърхността на стъклото с бързи „почуквания”, без опасност да увреди материала.

Другото предимство на лазера е, че с този метод могат да се гравират най-сложни и фантастични изображения. Независимо от технологията обаче, гравирането върху стъкло е един иновативен процес, той не е толкова технология, колкото изкуство. Независимо от супер модерните лазерни технологии, може би най-красиви са ръчно гравираните стъклени изделия. Съвременният клиент, заобиколен от компютърни и автоматизирани технологии, все-повече цени старовремските ръчни занаяти. Ръчното гравиране на стъкло, на чаши, вази, огледала и витражи създава неповторимо автентично и истинско излъчване.

Ръчната изработка носи уникалния почерк на всеки един майстор, докато, независимо от красивите изображения, гравирането с лазер винаги става по един и същ начин. Така, обработения и гравиран ръчно предмет носи едно много специално и човешко послание, а това високо се цени.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!