≡ Menu

Грип и разновидности на грипен вирус

Грипа е инфекциозно заболяване причинено от грипен вирус. Най-честите симптоми са висока температура, възпалено гърло, мускулни болки, силно главоболие, кашлица, слабост и умора. При по-сериозни случаи, грип причинява пневмония, която може да бъде фатална особено при възрастни хора и малки деца. Въпреки, че понякога се бърка с обикновена настинка, грипа е много по-тежко заболяване, причинено от вирус.

Видове грипен вирус

Грипния вирус е РНК вирус от семейство Orthomyxoviridae. Състои се от influenzaviruses, isavirus и Thogotovirus. Съществуват три вида грипен вирус: тип А, Б и С. Грип А и С се разпространява при много видове, докато вирусен тип Б заразява изключително хората.

Вируси тип А са най-вирулентните човешки патогени и води до най-тежката форма на заболяването. Грипен вирус тип Б е изключително човешки патоген и се разпространява по-рядко от грип А. Вирусът на грип С заразява хората и прасетата и може да причини тежко заболяване и мести епидемии.

Разпространение на грипен вирус

Вирусът се разпространява от човек на човек чрез малки частици, които може да попаднат в дихателните пътища. Те също могат да оцелеят и върху повърхности. Инкубационния период е кратък от около 18 до 72 часа. Концентрацията на грипен вирус остава високо в продължение на 24 до 48 часа след началото на симптомите.

Предотвратяване на грипната инфекция

Най-разпространения начин за предотвратяване на грипна инфекция е ежегодната ваксинация. Въпреки това тъй като вируса на грип често мутира, ваксината понякога се оказва не достатъчно ефективна. Съществуват лекарства за лечение на грип като Тамифлу, което е с доказан ефект при борба с вируса, особено ако се приложи в първите два дни след появата на симптомите.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!