≡ Menu

Гумите стават неизползваеми след 6 години

Чували ли сте, че гумите имат срок на годност? Със стари гуми на колко години може да се шофира безопасно? Форумите са пълни с привърженици на тезата, че едва ли не за класните гуми срок на годност няма и за да подкрепят вярването си десетки членове на форумите дават реални примери за собствените си подвизи при шофиране с гуми отдавна преминали прага за пенсиониране.

През 1973 г. средната продължителност на експлоатация на протектора на гума за лек автомобил е около 40 000 километра. От 70-те години до наши дни живота на протектора се е увеличил четирикратно – някои производители обещават продължителност на експлоатация на протектора над 160 000 километра. Колко бързо ще се изтърка протектора, обаче, няма никаква връзка с факта колко години може, трябва и е наложително да се ползва гумата.

Истината е, че както и всичко друго, с каквито и смеси да е забъркан, с течение на годините каучукът губи от надеждността си под влияние на факторите светлина, екстремни температури, износване, съхранение, начин на експлоатация и време. След като гумата започне да дава признаци на износване, тя често е причина за инциденти – особено при високи скорости, когато е подложена на по-големи изпитания.

За повечето гуми – независимо дали са летни, зимни или всесезонни срока на годност и препоръчителния период на експлоатация е 6 години считано от датата на производство!

Защо се налага смяна на гумите с нови след 6 години от производството им, даже и да не са използвани? Гумите остаряват поради химичния процес окисляване – кислородът оказва влияние върху гъвкавите компоненти на гумите карайки ги да се втвърдят и да станат крехки. С течение на времето, гума подложена на нормално напрежение ще се повреди нарушавайки целостта си точно като един стар ластик. Тъй като този процес се случва естествено с течение на годините няма значение дали гумата е използвана или е съхранявана като резервна.

Един от най-лошите варианти е да си купите нови гуми, които са произведени преди няколко години и отлежавали в склад докато бъдат купени. Задължително проверявайте месеца и годината на производство на гуми, които искате да закупите – без значение дали са нови или употребявани!

Всичко за вашите автомобилни гуми на едно място.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!