≡ Menu

Гуми – експлоатация

Експлоатация на гуми – няколко съвета

Гумите са сред най-важните компоненти в един автомобил. Те осигуряват сцеплението с пътя и надеждното поведение на автомобила при всякакви условия. Използването на сезонни гуми е задължително, когато ви се налага да пътувате често особено през зимния сезон, когато рисковете от поледица и снеговалеж са значителни. Всеки тип гуми, както летни така и зимни са в пъти по-надеждни от алтернативата през своята част от годината.

Ето няколко препоръки при избор на гуми и за какво да внимаваме, за да си осигурим най-добро поведение и дълъг живот на нашите гуми:

  • При покупка на сезонни гуми е добре да ги купите с джанти, за да избегнете монтажа и баланса през няколко месеца.
  • Внимавайте за основните врагове за повреди по вашите гуми – тротоара, който често е причина и за повреди по джанти и брони; съхранение;
  • Претоварването на гумите ви ще намали техния живот, а също така рискувате неадекватно поведение на пътя, което може да ви коства много.
  • Поддържайте налягането в гумите си и осигурете редовната му проверка, посредством манометър. Не е полезно нито твърде високото, нито твърде ниското такова.
  • Балансирайте добре гумите на вашия автомобил, за да избегнете вибрациите при висока скорост.
  • избор на гуми направете справка в ръководството на вашия автомобил и се запознайте с препоръките на производителя, за да си осигурите оптимален вариант.
  • Не използвайте различни гуми на една и съща ос, това може да доведе до нестабилност, която да ви изложи на риск. Различните размери за отделните оси също не са подходящ вариант заради разликата във височината и прякото въздействие върху стабилността на автомобила.

Надяваме се да сме ви били полезни с нашите препоръки за това как да опазите своите гуми и джанти и да удължите техния експлоатационен живот. Не забравяйте, че избора на подходящи гуми и правилното им използване са гаранция за безопасността, както вашата, така и на пътниците, които се возят с вас в автомобила.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!