≡ Menu

Дамско бельо – корсети и бюстиета

През вековете се е променял постоянно символът за женска красота – от чувствени рубенсонови форми, до супер слабите днес манекенки в бюстиета. Но винаги се е съдило за силуета по онова, което е върху него и го определя – бельото. Когато за секси бельо мислим, се сещаме за фин материал, лек, прозрачен обикновено, божествено падащ върху женското тяло и покриващ точно толкова, колкото мъжките страсти да разпали. Но в Средиземно море на острова Крит, доста преди Христа доста смели били жените. Тяхната идея за бельо били силно пристегнатите корсети, създадени да измъчват мъжете, а не за да поддържат и повдигат нагоре бюста и навън. Или по друг начин казано, показвайки го в цялото му великолепие.

През Средновековието повелявала модата да бъде малък бюстът и стегнат; жените много разновидности на корсети вече носели и всички една цел имали – бюста да сплескват. През Ренесанса въвели нова мода испанските модни експерти. Те с конусовидна форма на бюста искали да виждат жените, плоски кореми и тесни талии. И жените до нови висоти достигнали, този силует за да постигнат, разбира се. благодарение на бельото си. Наложило им се други хора да ги обличат, заради силното пристягане откъм гърба, което доста сила изисквало. Това неестествено оформяне силно неодобрение срещнало от привържениците на здравето – докторите обяснявали, че толкова силно пристягат тези корсети, че вътрешните органи сплескват и ребрата деформират. Тогава доста често явление е било да припадне жена, но за проява на деликатна женска натура се е считало. А всъщност не са можели да дишат просто – жертви в името на красотата…

През 18 век по-светъл станал животът, а при бельото не закъснели тенденциите. Започнали корсети с красиви бродерии да декорират, дантели и тюлове. По това време да протестират започнали хората и срещу други в обществото устои, и корсетите били между тях. Докторите за вредите обяснили отново, които пристягането може да причини на тялото, и били чути този път. Дори за кратко били за незаконни обявени! Започнали да се създават бюстиета и корсети с по-различна структура, която повече свобода на движенията позволявала. И тъй като модата тогава била да е по-раздалечен бюстът, моделиерът Лерой с нов модел излязъл, който разведен нарича. Новото било, че от доста време жените за първи път можели сами да се събличат!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!