≡ Menu

Дезинсекция срещу насекоми

От векове, хората страдат от един почти невидим, но досаден враг, насекомите. Дори и днес, в двадесет и първи век, насекомите са наши съседи и спътници в ежедневието. Дали, в къщи, в жилищни блокове, или в офиси, ресторанти и обществени сгради, тези нашественици могат да бъдат забелязани навсякъде. Основния метод за борба с вредните насекоми си остава дезинсекцията. Тя е комплекс от редица мерки и мероприятия за успешното унищожаване на различни насекоми като хлебарки, мравки, бълхи, комари, кърлежи и др. Много от тези насекоми са истинска напаст за всеки дом. Ако хлебарките могат да се наблюдават в кухненските помещения, мазета или по складове за хранителни стоки, комарите, кърлежите и бълхите нападат човека и на открито.

Особено голям проблем през последните години станаха кърлежите, чиято популация тревожно се разрасна, и те се наблюдават дори по обработените градски тревни площи и паркове, от пролетта, до късна есен. Освен че са вредители по селскостопанската продукция, насекомите могат да пренасят и опасни зарази и болести. Затова при дезинсекция се включват най-различни физични, биологични и химични методи за борба с тях.

При праисторическата „дезинсекция”, хората отблъсквали насекомите чрез огън, а по-късно, чрез дим от запалени благовонни треви, които се оказвали вредни за насекомите. Днес, при дезинсекция, най-широко се използват така наречените насекомоуловители, или инсектицидни лампи.Те представляват своеобразен капан, в който се поставя ароматна примамка, или ярка лампа. Когато насекомите привлечени от ярката светлина или примамката влязат през тесния вход, не е възможно да излязат обратно.Обикновено до светещата лампа има оголени жици, по които тече съвсем слаб ток, безвреден за човека, но смъртоносен за насекомите.

Привлечени от лампата, те бързо умират, докосвайки се до жиците. По аптеките и някои магазини се продават инсектицидни ленти, които са напоени, или намазани със специално ароматно лепило, което привлича насекомите. Когато кацнат върху лепкавото вещество, те залепват и биват унищожени. При дезинсекция с този метод обаче се засягат най-често летящите насекоми, като мухи и комари. Друг метод на дезинсекция е използването на апарати с излъчване на ултразвук, които разгонва, но не убива насекомите.По-дългото и постоянно използване на такива апарати обаче, може да не е съвсем безвредно за човека.

Ефектът е, че ултразвука отблъсква от помещението насекомите, но когато устройството спре да работи, хвърчащите гадинки пак се връщат. Известен химичен метод за дезинсекция е фумигацията. Като метод тя представлява обгазяване чрез газообразни химикали, с които се напръсква растителната продукция, преди да се вкара в складовете. В зависимост от растенията и от съответните вредители, при дезинсекция се използва и селскостопанска авиация, която разпръсква смъртоносни за насекомите вещества. Най-разпространен метод на дезинсекция днес си остава пулверизацията или така нареченото разпръскване на течности или различни прахообразни вещества. За тази цел се продават различни пулверизатори, или спрейове, за борба с насекомите. При дезинсекция с тези уреди, разпръснатите капки от веществото веднага се изпаряват и убиват насекомите, или залепват по различни повърхности и убиват кацналите или пълзящи по тях насекоми.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!