≡ Menu

Избор на декоративно пано

Стилът лежи в основата на мода. По отношение на облеклото ние винаги се подчиняваме на модата, това е и малкият стил на нашето време. Подобно на избора на дрехи, въпросът за стила на интериора е не по-малко значим. И тук на помощ се появява изборът на декоративно пано.

Едва ли някои би облякъл едновременно две дрехи от различни модни течения. Съчетанието на различни епохи може да ни направи клоуни, а не по-различен е и изборът и комбинациите на декоративните пана.

Стилът на декоративното пано минава извън границите на времето. Тук единственото правило е, че няма правила. Ако ни харесва дадено пано за стена, то би могло да се постави във всеки интериор, но това често е свързано с отношението му с останалите предмети и декорации на интериора.

Поставени в едно помещение две различни декоративни пана могат да въздействат сантиментално, романтично, реалистично, абстрактно или стилово, но може и да враждуват помежду си. В последния пример е много вероятно да се долови неприязненост в настроението на цялото пространство. Ето пример за това как могат да се съчетаят различни видове, но от един стил.

Тематичният подбор на едно декоративно пано също има своята важна роля. Неуместно би било съчетанието на пано с цветя зад орнамент с цветя. Разбира се тематичният подбор на пано е свързан до голяма степен с пряката изява на лични интереси. Той трябва да бъде съобразен с предназначението на помещенията, за да допълва, а не да се противопоставя на тяхното настроение.

В дневната, за която е характерно многообразие от функции, добре биха подхождали декоративни пана с всестранна тематика. Такава сия чрез свежестта на пейзаж и провокира усмивка.

В родителската стая подхожда декоративно пано с успокояващ сюжет, които да си партнира със семейните снимки в рамка. Подобно съчетание ще напомня за връзката на семейството с миналото, а това е и стаята на основните му членове.

Декоративно пано за столова може да е натюрмортът или пейзаж. За детската стая идеално подхождат многообразието от променливи пъстри цветове.

Дали ще съобразим дадените по-горе съвети в избора и съчетанията на декоративно пано с останалия интериор или смело ще се осланим на вътрешна интуиция, това няма почти никакво значение. Съвършенството в изработката на декоративно пано само по себе си е критерий за изграждане на онова естетично единство, което „сработва“ с всеки интериор.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!