≡ Menu

Дефибрилатор – спасител при сърдечни аритмии или обикновена градска легенда?

Какво всъщност е дефибрилаторът, спасител на сърцето или просто убиец? Всеки си мисли, че това медицинско устройство се използва за справянето със тежките сърдечни аритмии, но как то може да убие човек?

Чрез дефибрилацията се лекува вентрикуларна фибрилация (камерно мъждене) и камерна тахикардия, като тези две състояния са най-честите причини за внезапна смърт.

Камерното мъждене е сериозен проблем, при който има некоординирано свиване на мускула на сърдечните камери. В резултат на това сърцето не може да изпомпва достатъчно кръв и така се получава тахикардия (много силно сърцебиене) и хипоксия (недостиг на кислород в тялото).

Камерната тахикардия е състояние, което води до много бърз ритъм на сърдечният мускул на някой от камерите. Това е потенциално опасна за живота аритмия, защото може да доведе до камерно мъждене и до смърт.

Дефибрилаторът подава силен ток към сърцето и така го връща към нормалния му ритъм. Съществуват и вътрешни устройства, които се имплантират по хирургически път в гърдите. Когато се получат сърдечни аритмии, зареденият с ток кондензатор подава необходимият заряд за да се шокира сърцето и неговите контракции да се нормализират.

Неправилното преценяване на силата на тока обаче, може да доведе до фатален край.

Най-големите проблеми с дефибрилаторите произтичат от неправилната им поддръжка. Както всяка машина, и те се нуждаят от профилактика и ако тя не бъде извършвана редовно, когато се наложи да се използва уреда, тогава може да се получат доста сериозни разлики в напрежението, а това е изключително опасно. Понякога е налице и неадекватно първоначално обучение на операторите използващи дефибрилатора, затова е необходима по-задълбочена и по-пълна подготовка.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!