≡ Menu

Дизайн на кухня в малко пространство

Напоследък пазарът е такъв, че основно се продават малки по-площ жилища, с малки помещения. Истинско предизвикателство е да обзаведем кухнята в ограничено пространство, така че хем да бъде удобна, хем да бъде и добре изглеждаща. Ще ви дадем няколко съвета за дизайна и подредбата на малката кухня.

Първото което трябва да съобразите е честотата на ползване на кухненското помещение – дали само ще се храните там или ще прекарвате повече време. Дали ще каните гостите си в кухнята или в друго помещение. Спрямо това трябва да съобразите размера на масата, ако само ще се храните там може да ползвате по-тясна маса или дори така която е само с 2 крака и закачена за стената и може да се сгъва.

А ако каните гости в кухнята е добре да имате една стабилна и голяма маса, която да е удобна и в същото време ефектна. Ако следвате модела на един цвят за цялата кухня, то със столовете може да внесете акцент на друг цвят. Примерно една бяла кухня добре ще си отива със жълти или сини столове.

Друго важно съображение е цветовата палитра на кухнята. По принцип е желателно кухненските шкафове и стените да са в един цвят или поне близки цветове и тоналности. Така помещението визуално ще изглежда по-голямо. Определено трябва да ползвате неутрални или студени цветове. В никакъв случай не ползвайте топли тоналности, защото те карат пространствата да изглеждат по-задушевни и малки.

Ефект върху възприятията за пространство могат да окажат и отворените рафтове и шкафове. Може да замените дървените вратички на шкафовете със стъклени такива. Важното в този случай е добре и стегнато да си подредите чиниите, чашите и другите прибори.

Относно пространството между горните и долните шкафове, там може да декорирате в някаква шарка, посредством плочки или плот за гръб. Важното в случая е ако имате контакти на стената да ги напаснете вътре в шарката, така че да не се набиват на очи. Цветово може да експериментирате. Примерно бели кухненски шкафчета със светло зелени или светло сини плочки за гърба на кухнята. Или бели основи на шкафовете със цветни вратички в бледи тоналности.

В зависимост от допълнителните декорации и кухненското оборудване, което ще ползвате може да придадете на кухнята по-модерен или по-ретро стил. За модерната кухня може да ползвате хромирани или иноксови повърхност на кухненското оборудване, също и дръжките на шкафчетата. На стената зад или близо до мивката поставете различни окачалки, на които да закачате разни неща като големи лъжици, цедки, гевгири, черпаци и т.н.

За декорация на стените може да добавите рамки с ваши снимки или някаква картина или постер. За ретро стила добра идея е поставянето на гоблени, но ги дръжте по-далеч от мивката и печката, за да не ги намокрите или повредите по някакъв начин.

И последно остана да обсъдим тавана на кухнята. Препоръчваме ви да е боядисан в бяло или друга много светла тоналност. Може да прибавите и гипсови декоративни елементи. И задължително някакъв ефектен полюлей. Ако сте в ретро стил може да е от ковано желязо. Ако искате нещо модерно, може да е с голям елипсовиден глобус. Използвайте вашата фантазия за да получите уникален дизайн на вашата кухня.

Повече идеи може да намерите в нашият сайт за обзавеждане и интериорен дизайн

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!