≡ Menu

Дюни – очарованието на лятото в България

Построено през 1987 година, курортното селище Дюни е сред най-новите попълнения по Българското Черноморие. Ваканционният комплекс предлага неповторима почивка сред борови гори на метри от плажният бряг. Гордостта му е перфектното място за почиващите които обичат спокойствието и забавлението. От бунгала до китни и семпли хотели той се гордее с своето уединение. От луксозен стил до типична българска атмосфера, се съчетават средиземноморската култура. На юг се разпростира близкия град Созопол, на 6 км. по първокласният път за Царево (25 км.). Четвъртия по големина град в страната е Бургас намираш се на 40 км.

Красотата е неповторима в и покрай ваканционното селище. Резерват Ропотамо се намира северно от Дюни на десетина километра. Природният резерват се посещава целогодишно, но най-активната му период е през лятото когато любителите на птици могат да се любуват на ежегодната традиция на тези прекрасни създания. Защитените редки видове птици и боровите гори които обгръщат целия залив е под закрилата на законите в държавата. В тях влизат седем защитени частни територии. Реката е една от най-древните течащи притоци на черно море. Има площ от 5 560 хектара, разширението му идва в последствие през 2002, от площ едва 97 хектара. Комплекса се гордее с 5 километрова плажна ивица с ширина над 120 м. Пясъкът е изграден от финни песъчинки светли частици. Морето е спокойно, летните течения не са опасни, вълните са рядкост.

Дълбочината към морето започва още от самото начало, затова има многобройни предупредителни знаци. Този райски курорт притежава на наградата „ Blue Flag” (Син флаг), за чиста околна среда. Местоположението на най-тузарския комплекс поставя началото на залива на ваканционното селище Дюни.

Заливът е във формата на полукръг, дължината му го прави изключително красив. Единствено и само един е пет-звездния комплекс, разполагащ с своето яхтено пристанище. За едно десетилетие строителството в селището не се е увеличило, построени са няколко нови не толкова големи хотела, затова курортът е приет като един от най-тихите и релаксиращи места на Балканския полуостров. Гостите по хотелите могат да се насладят на разнообразни предимства и удобства. За любителите на летни спортове и по точно за морски забавления, залива предлага неповторимо каране на уиндсърф. Вятъра през повечето време е идеален за този тип спортове, спокоен без бурни ветрове и валежи.

Забавленията са безброй за всякакви възрастови групи, от малки до големи всеки турист може да участва в разходки от малка яхта или джет на какви ли не надуваеми лудории. На разположение са и десет тенис – корта. Повечето хотели разполагат със собствени басейни. Удобството „ all inclusive“ се практикува от повечето хотели за по-доброто обслужване на туристите.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!