≡ Menu

Електронни везни – устройство и употреба

Електронните везни често са по-компактни, по-издръжливи и по-прецизни от много други видове везни, които пък от своя страна са често по-бавни и много по-неточни, особено с течение на времето, което влошава функциите им. По принцип, за да работят, всички електронни везни се нуждаят от източник на енергия (електрозахранване), но има и такива, които издържат часове наред с вградената в тях батерия. Стават за всичко – от измерване на домашни продукти до прецизни измервания в лаборатория за лекарства или пък измервания на технически средства. Интересен е принципът, на който работят т.нар. електронни везни – повечето от тях правят измерванията си с вътрешен тензодатчик – тъничко фолио, което провежда електричество и е чувствително на деформация. Прикрепено е към гъвкава повърхност.

Когато се постави нещо върху везната, различни електронни механизми гарантират, че тежестта се разпределя равномерно по повърхността. Теглото на поставения продукт притиска гъвкавата повърхност, тънкото парче фолио се деформира и променя посоката от електрически ток. Пак механизми регулират това, като интерпретират каква е степента на деформация на фолиото и превръщат тези данни в точните цифри, които за нас отчитат теглото.

Според вида електронни везни, чувствителността може да бъде много различна. Например, тези, които се използват във фармацевтичните лаборатории са много по-чувствителни от тези, които са създадени специално за измерване на двадесеттонови тежести, тъй като при последните разликата от няколко грама не би имала голямо значение. И кухненските електронни везни се правят с по-висока чувствителност, за да не провалят рецептите на домакините или готвачите в ресторантите. Електронни везни се използват и в бижутерството – важно е да може много прецизно да се определи грамажа на златото или среброто, а още повече що се отнася до бижутерите, които работят със скъпи камъни. А електронните везни в магазините трябва да имат специален сертификат, който удостоверява тяхната функционалност, също така имат специални изисквания и е препоръчително да бъдат с два дисплея – един за продавача и един за клиента.

Има и „интелигентни” електронни везни, на чиито екрани се виждат реклами, така че да увеличават интереса на клиентите и съответно продажбите. Както виждаме, устройството на електронните везни не е безкрайно сложно, но е необходимо да бъде достатъчно прецизно заради сферите на употреба на уредите. На българския пазар се предлага голямо разнообразие от електронни везни, така че всеки може да закупи точно такива, от каквито се нуждае. Държавата е въвела строги изисквания към електронните везни чрез Закона за технически изисквания към продуктите, така че всичко да бъде максимално прецизно и удобно за закупуващите ги.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Следваща »

« Предишна

error: Content is protected !!