≡ Menu

Естествени камъни

Оникс

Ониксът като естествен камък е и полускъпоценен – крипокристална форма на кварца. Шарките му са обикновено са ивици с преобладаващ черен цвят, но е възможно да се срещнат и с други цветове. Типичен пример е червено-кафяв оникс, по известен като сардоникс. Ониксът е смятан за камъкът на борците и упоритите.

Опал

Опалът е естествен камък – скъпоценен, представляващ аморфен минералоид, хидратиран силициев диоксид с водно съдържание достигащо до 20%. Цветът на опала е преобладаващ – от безцветен, до млечно бял, бял, сив, жълт, зелен, син, кафяв и черен. Много често цветовете се виждат едновременно, под въздействието на интерференция и дифракция на светлината. В миналото, хората са смяталите, че от всички скъпоценни естествени камъни, опалите са носели най-голямо щастие. През 19-ти век, опалите са смятани за носители на лош късмет. Днес е известно, че камъкът реагира на човешката температура.

Турмалин

Камъкът е получил името си от сингалската дума – turmali /разноцветен/. Произходът му е от Шри Ланка, като е донесен в Европа от холандски мореплаватели. В Русия обаче турмалинът е познат още от 16 век. Днес, най-голям добив на скъпоценните минерали се добива в Бразилия, където през 1978г., е бил открит турмалинов кристал с дължина 1 метър. Има много разновидности на турмалина – безцветен (ахроит), жълт (елбаит, турмалин), зелен (верделит, увит, дравит), син (дравит, индиговит), кафяв (дравит, бюргевит) и черен.

Аквамарин

Аквамаринът е прозрачен естествен камък – минерал, разновидност на берила. Названието му идва от латински, което в превод значи морска вода, т.к. цветът му наподобява цвета на морските води. В миналото, тези камъни са украсявали кралските корони. Най-големите находища на аквамарин, подобно на турмалина са в Бразилия. На едно от находищата в Южна Америка е открит аквамарин тежащ 110кг. Смята се, че камъкът утешава морските бури. Аквамаринът е считан и за талисман на вярната любов, приятелството и справедливостта.

Подобни скъпоценни и полускъпоценни камъни и минерали, могат да бъдат закупени.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!