≡ Menu

Жълтото злато – класика в жанра

Малко парченце от слънцето върху вас – това са вашите златни бижута. Въпреки появата на всякакви цветове и нюанси на златото – бяло, виолетово, розово и дори черно, жълтото злато остава най-разпространения и предпочитан цвят на благородния метал. Дълбокия жълт цвят и блясък не могат да бъдат объркани в никакъв случай с тези на друг метал.

Жълтото злато идеално подхожда на всеки стил и украшенията от него подчертават ефектно цялостното излъчване, естествено ако не се прекрачват някои граници. За да бъде постигнат наситения златист цвят, а и не на последно място за да се подобрят механичните му качества към златото се добавят други метали – основно сребро и мед, като медта над определени проценти придава червеникав отенък на златото докато среброто в точни пропорции дава подчертано жълт /лимонен/ нюанс.

Именно това светло лимонено жълто злато на жаргон в някои страни като Русия наричат европейско. Такъв е и основния цвят, който произвеждат страните, които са големи производителки на златни бижута – Италия и Турция. Такъв е цвета на бижутата от злато и за масовите четиринадесет каратни правени на машина бижута и на дизайнерските висококаратни ръчно изработени златни украшения.

Т. нар европейско злато максимално се доближава по цвят до самородното злато от което дълги години са се изработвали бижутата – корони, пръстени, кръстове, скиптри и т.н. атрибути на владетелите. Такъв и цветът на златните тракийски съкровища откривани в нашите земи, което показва, че традицията на жълтото злато продължава от хилядолетия и въпреки появата и на други цветове то още дълго ще остане предпочитано.

Въпреки, че модата в последните години се явява основен фактор за преориентиране на вкусовете към злато с различни екзотични нюанси, времето показва, че след кратко отстъпление жълтото злато отново се връща триумфално в модните колекции и в бижутерските каталози на водещите дизайнери. А както всички знаем каквото кажат модните диктатори, автоматично се възприема от масовата промишленост и машините в Италия и Турция започват да произвежда пиратски копия на златни бижута от известни марки, като най- копираните модели в последните години са Bvlgari и Versace.

Яркостта и блясъка на натуралния цвят на златото го правят и желан подарък зя всяка жена, която е в крак с модните тенденции. Златните обици, верижка и гривна са аксесоарите, с които всяка жена би се почувствала като истинска звезда.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!