≡ Menu

Загадката на 2014 година

Новият ледников период – това ли е загадката на 2014-а година?

Епохата за глобалното затопляне завърши през 1998 година, когато спря повишаването на средните температури на Земята. Планетата вече не се нагрява. Примерно през 2002 година започна постепенното изстиване на световния океан, а се знае, че точно неговите води са главният акумулатор на топлината на Земята.

Според предположенията на учените за десетина години трябва да се охладят всички слоеве на океаните, които участват във формирането на климата на планетата. През 2014 година ще започне нов малък ледников период – плодородните полета ще се превърнат в замръзнали земи, ще започнат да замръзват реки и езера… Огромни пространства ще се покрият със сняг през почивните дни, който ще отразява спасителните слънчеви лъчи, от което ситуацията ще стане още по-лоша. Около стотина години на планетата ще има само студ и мраз. След което на световния океан ще му трябва още едно столетие, за да се нагрее до сегашното ниво.

За подобен вариант на развитие човечеството не е готово нито технически, нито морално. А да не би да може да се приготви за нещо, за което не знае и в което не вярва?

Мнозина от хората очакват и през следващата година да чуят, че четат преразказ на част от фантастичен роман. Уви, не е така. Съвсем скоро всички жители на планетата ни рискуват да се окажат действащи лица в подобен „фантастичен роман”, защото на практика такъв е сценарият за бъдещите събития.

Да пробваме да анализираме причините за неговата поява. Ще започнем с близкото минало – това ще ни помогне да установим кое точно е накарало света да повярва в твърдението, че става все по-топло и топло, и защо това се оказа погрешно.

За глобалното затопляне обществото заговори във връзка с факта, че през целия XX век средната температура на Земята се е повишила с 0,6 градуса. Това е съществено изменение за мащабите на цялата планета.

През 1995 година ООН призна съществуването на глобалното затопляне на климата. Смелото предположение беше издигнато в ранг на хипотеза (както се изясни впоследствие – наложило се климатолозите да пренебрегнат редица очевидни обстоятелства).

Още интересни факти можете да прочетете в блог ни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!