≡ Menu

Защо да не се пробвам сам например с демонтаж на климатик

По принцип за всяка работа, която трябва да се свърши всеки човек е нормално да се пита „Не мога ли да я свърша сам и да спестя пари?”. Нека конкретизираме например за климатици. Основните дейности свързани с климатици са монтаж профилактика и демонтаж на климатик. Нека се спрем на най-скъпата дейност монтаж на климатик с трасе до 3 метра, цените към днешна дата варират между 140лв. – 180лв. в зависимост от фирмата и големината на климатика . Естествено е да се чудим какво ни е нужно като инструменти и знания за монтаж на климатик. Основното са инструменти пробивна машина манометри вакуум помпа и други. Другото, което ни трябва е опит да изберем наклона и пътя на трасето, за оптимална работа на климатика.

Да разгледаме профилактика на климатик. Цената за профилактика на климатик е между 20лева до 40лева. Това, което ни трябва като инструменти са манометри и фреон ако се наложи да се допълни климатика с 100 до 200 грама. Остана да поговорим за демонтаж на климатик. Цената за демонтаж на климатик варира между 30 и 50 лева. Основното при демонтаж на климатик е да не изпуснем фреона. Ако изпуснем целия фреон ще трябва да пълним целия климатик и ще ни струва два пъти повече от един демонтаж на климатик. Инструментите които ще ни трябва са шестограми манометри (не е задължително да имаме) френски ключ.

Нека маркираме основните стъпки при демонтаж на климатик. Събираме фреона като за целта климатика трябва да е в режим с вентилатор на макс и най-ниска температура. Махаме капачките на крановете на външното тяло, най- лесно става с френски ключ. На долния кран закачаме манометър. Затваряме крана на тънката тръба използваме шестограм. Затваряме с шестограм крана на дебелата тръба, когато стрелката на манометъра покаже под нулата.

Следва изключване на климатика от електрическата мрежа. Махаме гайките, които държат тръбите прилепнали към климатика и изолираме крановете с капачки тиксо или изолирбанд. Издърпваме кабелите от клемореда и сме готови с демонтажа на външното тяло на климатика.

Изрязваме гайките от тръбите. С изолирбанд или тиксо притягаме тръбите една за друга. Издърпваме вътрешното тяло от металната планка. Изтегляме вътрешното тяло и тръбите. Махаме металната планка от стената и свършихме с демонтажа.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!