≡ Menu

Защо европрограмите не получават одобрение от Брюксел и къде е разминаването в мненията?

Еврокомисарят Йоханес Хан наблюдава две от общо седемте оперативни програми. Става дума за наскоро спряната „Регионално развитие“ и спряната преди около половин година „Околна среда“. Плащанията по тях бяха прекъснати, а още една програма е на път да я сполети същия печален финал – „Конкурентоспособност“. Дебатите по причините са къде по-явни, къде по-подмолни. На електронната страница на консултантска компания може да следите всички вести, анонси и мнения, свързани с оперативните програми по европроектите. Според г-н Хан качеството на ръководене е спаднало и това става причина вниманието на ЕК в Брюксел да се засили. Ако все пак приемем плоска корекция за „Околна среда“, ще увеличим шанса си за скорошно финансиране.

Европейско финансиране

На въпроса защо катастрофират програмите и еврокомисарят отговаря, че при направения одит са отчетени грешки, а не нарушения. През 2010-2011 г., при усвояване на фондовете, регистрираните от ЕК грешки са се ретуширали своевременно от българските власти без да се спират плащанията по програми. На въпроса какво се е променило през последните три четири години и защо има разлика, той отговори, че тогава в Брюксел са имали известни сантименти към България, защото е била нова членка и ни се е помагало, но с течение на времето от нас се иска също да се развиваме и нормализираме. На въпроса дали това има някакъв политически заряд, Йоханес Хан уверява, че нито той нито заместник директорът му са политически пристрастни и се стараят да защитават единствено интересите на данъкоплатеца. На въпроса, дали са верни слуховете, че и третата програма за конкурентоспособност ще се замрази, той отговаря лаконично, че има такава опасност, ако се открие нещо нередно.

Дали ще има раздвижване по двете спрени програми, еврокомисарят заяви, че ще има, но трябва да се коригира системата и ръководенето й, а от ръководството на еврофондовете да одобрят и второ да се постигне съгласие, относно финансовия аспект на проектите. Той увери в заключение, че по първата част – за мониторинг и контрол има договореност между директора му и вицепрезидента ни, а по втората част мнението на Брюксел е за плоска корекция, за да не се забавят нещата във времето, а българското искане е да се разглеждат случаите индивидуално.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!