≡ Menu

Защо не спим при пълнолуние?

Луната наистина ли пречи на съня ни – или напразно я обвиняваме за обърканите ни безсъници? Учени от университета в Базел доказват, че пълнолунието скъсява фазата на активния сън с 30%. Амбицията на изследователския екип е да открие анатомичното разположение на лунния часовник, който “цъка” някъде в мозъка ни. Групата ще направи опит да разкрие молекулярните и невронни основи на неговото действие с намерението да обясни по този начин как лунните фази въздействат върху работата на човешкия мозък и психическото състояние на човека.

Базелската група впрочем вече потвърди експериментално, че пълнолунието се отразява на качеството на съня. Експериментът е представен в научното издание Current Biology. Според обобщенията лунните цикли директно се отразяват на човешкото поведение и физиология; това личи по преминаването от бодърстване към сън и по общата продължителност на съня, отбелязват.

За целите на експеримента в Базел са били ангажирани 33 доброволци в добро здравословно състояние и без проблеми със съня. Те приели условието сънят им да бъде контролиран чрез апаратура; групата имала на разположение специално оборудвана лаборатория-спалня. Модерна техника проследявала фазите на заспиване, сън и събуждане, като отчитала чрез енцефалографии спецификата на мозъчната активност. Изследователите събирали подробни данни, характеризиращи фазите на съня и промените в тях в съответствие с лунния календар. Наблюдавали например и движението на очните ябълки – активност, свързана също с фазите на съня. Следили и нивата на хормоните мелатонин и кортизол, които са показателни за стабилния преход от бодърстване към сън и обратно.

От научния анализ се вижда, че няколко дни преди и няколко дни след фазата на пълнолуние дълбокият сън се съкращава с 30%. С пълнолунието се обяснява защо хората заспиват по-трудно: необходими са им средно по пет минути повече, за да се отпуснат. Съкращава се с около 20 минути и общата продължителност на съня.

Механизмът на лунното въздействие очевидно минава през хормоналните нива: кръвните проби на участниците в изследването показали еднотипни промени. По едно и също време при всички тях се понижило нивото на мелатонина, отговорен за регулирането на съня и неговото качество. Всички доброволци се оплаквали, че сънят им се влошава, без да са информирани в каква точно фаза е Луната. Важно е да се отбележи, че експериментът бил провеждан в помещение без прозорци и нито един от 33-те не е имал визуален контакт със земния спътник.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!