≡ Menu

Защо предпочитаме работата в чужбина

Навярно много от вас са се питали как да постигнат успешна кариера в България. Истината е, че това не е никак лесно. И това могат да ви го потвърдят десетки българи, разбрали, че един от най-успешните начини е чрез работа в чужбина.

Тук не става въпрос само да зарежете идеята за успешна кариера в България и търсите такава единствено навън. А това, че хората, поработили някъде в чужбина, особено в добре развитите държави, се сдобиват с един доста по-професионален и мащабен поглед над областта, в която са се ориентирали. Те се сдобиват с много ценен опит относно механизмите на работа в чужбина, начините с които се администрира и ръководи даден бизнес.

Задължително ли е да сме работили в чужбина, за да имаме успешен бизнес? – биха запитали някои… Аз лично смятам, че именно тук се крие отговора и той е да! Това, естествено, не означава, че подценявам способностите на българите, дори напротив. Но както знаем, България не се слави като държава с буйно кипяща икономика и силен частен сектор, а това си има своите причини. Какви са те? Ами, хората тук имат слаба организация на труда, слаба мотивация. Много малко са работодателите, които ще ви стимулират с парични и материални облаги при добре свършената работа, няма ясна бонус система, с която да се мотивира най-талантливият или най-амбициозният сред служителите в една фирма. А това е само минимална част от целия проблем!

Именно поради тази причина много българи се ориентират към работа в чужбина. Като че ли всички ние имаме усещането, че там трудът ни ще се оцени по-добре и все някой ще ни възнагради за добре свършената работа. Това е най-силната мотивация за младите и амбициозните, защото тя им дава надеждата, че трудът е техният път към успеха.

А в България всички сме се сблъсквали с хилядите разочарования, които ни носи неудовлетворяващата работа. Това, непременно, не означава, че всички ние трябва да имигрираме и да търсим работа в чужбина. А трябва да се поучим от опита на по-добрите и да използваме техните знания и постижения.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!