≡ Menu

За картоните и хартията

С течение на времето, технологиите и различните производствени техники получиха голямо развитие. В това число влиза и картонът, и неговите техники за производство, които от 20 век насам, непрекъснато се усъвършенстват.

Сега хартията бива добивана и произвеждана главно от дървен материал. Тази, която се ползва за създаване на плътен и вълнообразен картон е по-малко качествена, отколкото хартията използвана за печат. Все пак, всичко зависи от процес на производство.

Хартията с по-ниското качество се прави посредством смилането на цялата дървесина в мелници. За качествената, обаче, са необходими само целулозни влакна, които се добиват чрез химични реакции.

Така или иначе, има разлика между хартия и сив картон, и тя е в теглото, твърдината и др… Вторият е с два или повече слоя, а хартията има само един слой. Според изискванията, тя се обработва до постигане на физически и визуални удовлетворителни резултати.

Обикновено, повече рециклирана хартия е по-кафява, докато висококачествена се подлага на избелване, за да добие своя искрящ бял цвят. По отношение на картона, задължително е неговата повърхност да е с едно ниво по-високо качество. За останалите слоеве може да се ползва по-малко качествена хартиена каша. Все пак, в зависимост от изискванията, се използват материали и те определят цената му, печатането и експлоатацията, така че те не трябва да се пренебрегват. Най-долният слой на картона трябва да притежава защитни свойства, понеже често се използва за пакетиране на замразени продукти или дори течности. По принцип към този тип картони се добавят допълнителни пластмасови / фолиеви листове.

В производството на хартиени опаковки и такива от картон има три етапа. Първият е печатането. При него на картона или хартията се печата посредством нанасяне на цветни мастила и така до получаване на търсеното от потребителя. Освен посредством печат, външният вид на хартията и картона може да бъде обработен и чрез релефно щамповане и етикети.

Втори етап е щамповането, когато картонът се реже, до нужния размер на плоска повърхност. Чертаят се линии за сгъване, които се щамповат върху съответната заготовка. Излишните изрезки се рециклират.

Плоската заготовка е свързана с третия етап или с довършителната работа. Той може да бъде изразен чрез нанасяне на лепило или други покритие, ламиниране, изрязване на прозорци и т.н. Това са процеси, благодарение на които опаковката ще стане устойчива срещу външните климатични и природни условия – горещина, студ, влага, прах и разни замърсители и много други.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!