≡ Menu

За онлайн маркетинга – защо е важен…

Онлайн маркетингът е задължителен за всяка една фирма и липсата на такъв рано или късно ще окаже негативен ефект върху дадената компания, просто защото XXI-ви век е века на технологиите – навлизащи все повече и повече в света на хората. Глупаво е да се разчита само на флаери, например. Те биха имали ефект, но използването на онлайн маркетинг, определено би било в пъти по-ефективно.

Също така, възможността за рекламиране онлайн дава възможност на компаниите да осъществяват напълно електронна дейност. Например магазин за компютри може да е и само онлайн – не е необходимо създаването на физически такъв, а с помощта на SEO, платена реклама и други канали, продажбите онлайн са напълно възможни.

Във всяка една ниша има потенциални клиенти и инструментите и възможностите онлайн трябва да се използват максимално ефективно.

Например, ако 40% от продажбите се реализират благодарение на SEO, 30% благодарение на реклама, 15% благодарение на социални мрежи и останалите 15% чрез други източници, при лишаване от платена реклама, например, една фирма губи възможност за реализиране на въпросните 30% продажби, което е в неин ущърб.

Всички ресурси трябва да се използват максимално. Дори за реализирането на продажби не е необходимо използване на традиционен маркетинг – онлайн кампаниите са напълно достатъчни за реализиране на продажби.

Въпреки това, запълването на всички канали е най-добрият вариант – ако една фирма може да си позволи това (ако става дума за финанси). Това ще помогне многократно за изграждането на бранд и запомнянето на марката от хората.

Един типичен пример е Coca Cola. Всички знаят какви продукти предлага компанията. Въпреки това се отделят изключително много пари за реклама – лого поставено на различни продукти, продуктово позициониране, онлайн реклама, seo, PR статии, препоръки, тв реклами, спонсорство и т.н. Тоест, тази компания използва агресивна маркетингова стратегия, рекламирайки непрестанно своите продукти и именно тази агресивна стратегия е дала тласък на компанията в началото, при създаването й и я е направила гиганта, който е днес.

Освен това, много е важно посланието, което носи една реклама и начина по който е представена тя. Тук става дума и за дизайна. Тоест, когато се брандира дадена компания е добре да се спазват някакви стандарти.

Още един пример с Coca Cola – червеният цвят е повече от характерен за този бранд и той се използва в почти всички реклами. Той е и на продуктите, и на рекламните материали. Още едно важно нещо е простотата и скритото послание. Тоест една компания трябва да има лесно за изписване и запомнящо се име, а логото й да е уникално и съдържащо скрито послание или просто някакво послание.

Ето и един пример: Amazon – лесно за запомняне, изписване и изобразяване име. Изчистено лого, състоящо се от текст с дъгичка. Но точно в тази дъгичка се крие скритото послание. Тази „дъгичка“, всъщност е усмивка.

Има още редица лога и реклами със скрити послания, които оказват психологически ефект над хората.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!